Papa Francisc consideră că al Treilea Război Mondial este deja în plină desfăşurare, a început pe bucăţele, dar acum toate marile puteri sunt prinse în el, iar câmpul de luptă este Ucraina, care a devenit o piaţă de armament şi un loc de manifestare a intereselor imperiale de pretutindeni. Suveranul Pontif a făcut aceste consideraţii într-un interviu difuzat duminică de televiziunea publică elveţiană de limbă italiană, cu ocazia a 10 ani de pontificat.
"Pentru mine, războiul este o crimă, este greşit. Gândiţi-vă că în puţin peste o sută de ani, au fost trei războaie mondiale: '14-'18, '39-'45 şi acesta, care este un război mondial. A început pe bucăţele şi acum nimeni nu poate spune că nu este mondial. Pentru că marile puteri sunt toate implicate. Iar câmpul de luptă este Ucraina. Toată lumea se luptă acolo", a declarat Papa Francisc în interviul pentru RSI.
Papa Francisc spune că războiul este şi un câmp de testare a armelor noi, de care profită industria de armament.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Asta ne aduce în minte şi industria de armament, nu-i aşa? Marea industrie. Un expert mi-a spus: dacă timp de un an nu s-ar mai produce arme, problema foametei în lume ar fi rezolvată. Este o piaţă. Se fac războaie, se vând arme vechi, se testează altele noi... Acum două luni se vorbea de o dronă ciudată, se testau... se testau arme noi. Se testează. Pentru asta sunt războaiele, pentru a testa armamentul”, a arătat suveranul pontif.
El a explicat că interesele unui război sunt în primul rând financiare. „Există interese. Cel mai mare duşman al omului sunt buzunarele. Diavolul intră prin buzunare. Întotdeauna m-a frapat când Iisus spune că nu poţi sluji la doi stăpâni. Ori îl slujeşti pe Dumnezeu, ori, mă aşteptam să spună, îl slujeşti pe diavol. Dar nu spune diavolul. Spune că ori îl slujeşti pe Dumnezeu, ori banul. Este curios. Iisus demonizează folosirea greşită a banilor. Când o persoană nu ştie să folosească bine banii - pentru educaţie, pentru familie, pentru a-i ajuta pe alţii - şi îi foloseşte în mod egoist, sfârşeşte rău, sfârşeşte fără Dumnezeu, departe de Dumnezeu, cu un Dumnezeu care este buzunarul lui”, a spus Sfântul Părinte.
Întrebat în mod specific dacă chiar şi actualul conflict mondial are o astfel de motivaţie, Papa Francisc a răspuns fără echivoc: "Da, vedeţi, întotdeauna este ceva de pus (în buzunar - n.r.)".
PAPA FRANCISC, DISPUS SĂ SE ÎNTÂLNEASCĂ CU PUTIN
Papa Francisc, care înainte de conflictul din Ucraina s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin, a fost întrebat ce i-ar spune astăzi liderului rus, dacă s-ar întâlni cu el.
"Aş vorbi cu el la fel de clar cum vorbesc în public. Este un om educat. M-am oferit să merg la el. În a doua zi a războiului m-am dus la Ambasada rusă de la Sfântul Scaun pentru a spune că sunt dispus să merg la Moscova, dacă Putin îmi oferă o fereastră de negociere. Lavrov mi-a scris spunându-mi: Bine, vă mulţumesc foarte mult, dar acum nu este momentul", a povestit Papa.
"Ştiu că Putin a auzit acest lucru, ştie că sunt disponibil, dar acolo sunt toate interesele imperiale, nu doar ale Imperiului rus - care a fost imperialist încă de pe vremea lui Petru al II-lea, Ecaterina a II-a - , ci şi ale imperiilor din alte părţi. Există imperii. Şi este tipic pentru un imperiu de a pune naţiunile pe locul doi. Dar tocmai libertatea naţiunilor face cosmoviziunea naţiunilor, ceea ce ar trebui să fie Naţiunile Unite", a explicat Papa Francisc.
El a mai spus că "nu există un spirit al lui Dumnezeu care să ghideze un război" şi, menţionând conflictele din Yemen şi Siria a spus că nu crede în "războaie sfinte". La observaţia că astfel de războaie au fost de-a lungul istoriei, inclusiv în cazul religiei creştine, Papa a replicat: "Da, dar asta este o altă perioadă a istoriei".
Întrebat ce părere are prezent despre Europa, Papa a răspuns: "În momentul de faţă are atât de mulţi politicieni, şefi de guvern sau miniştri tineri! Eu le spun mereu: vorbiţi unii cu alţii. Acela este de stânga, tu eşti de dreapta, dar amândoi sunteţi tineri: vorbiţi! Este timpul pentru dialog între tineri", a arătat suveranul pontif.
PAPA FRANCISC, DUPĂ 10 ANI DE PONTIFICAT: "MI-A FOST UN PIC RUŞINE"
Papa Francisc împlineşte, la 13 martie, zece ani de când a fost ales să conducă Biserica Catolică, succedându-i în 2013 Papei Benedict, care demisionase. Întrebat cât de mult l-au schimbat cei zece ani de pontificat, Sfântul Părinte a spus că a îmbătrânit, are mai puţină rezistenţă fizică, iar problema de la genunchi a fost "o umilinţă fizică", deşi acum se vindecă bine. El a mărturisit că i-a fost "un pic ruşine" atunci când a fost nevoit să apeleze la scaunul cu rotile, iar din viaţa anterioară îi lipseşte mersul pe jos, pe stradă. "Obişnuiam să merg mult pe jos. Obişnuiam să iau metroul, autobuzul, mereu cu oameni", a adăugat Papa.
Întrebat cum s-a împăcat cu lunile de izolare din pandemie şi ce amintire poartă rugăciunii sale solitare din Piaţa Sfântul Petru, Papa Francisc a mărturisit: "Ploua şi nu erau oameni. Am simţit că Domnul era acolo. A fost ceva ce Domnul a vrut să ne facă să înţelegem: tragedia, singurătatea, întunericul, ciuma".
Pe de altă parte, în ciuda problemelor de sănătate, Papa Francisc a confirmat că pentru moment nu are de gând să demisioneze, precum predecesorul său. El a enunţat condiţiile în care, totuşi, ar face-o, dar a spus că ţine cont şi de părerile celor din jur: "O oboseală care te face să nu mai vezi lucrurile clar. O lipsă de claritate, de a şti cum să evaluezi situaţiile. O problemă fizică, de asemenea, se poate. Întotdeauna întreb despre acest lucru şi ascult sfaturi. Cum merg lucrurile? Credeţi că ar trebui să... Îi întreb pe cei care mă cunosc şi chiar pe unii cardinali inteligenţi. Şi ei îmi spun adevărul: Continuaţi, este bine. Dar vă rog: daţi-mi un semnal la timp!" - a cerut Papa, cu o notă de umor.
În interviul de la RSI, Papa Francisc şi-a reafirmat şi poziţiile sale progresiste, care i-au definit pontificatul, afirmând că Biserica nu ar trebui să excludă pe nimeni. "Nu trebuie să uităm acest lucru: Biserica nu este o casă doar pentru unii, nu este selectivă. Sfântul popor credincios al lui Dumnezeu este toată lumea". Întrebat de ce se simt, totuşi, unii excluşi din Biserică "din cauza condiţiei lor de viaţă", Papa a răspuns: "Păcatul este întotdeauna acolo. Şi există şi un pic din vanitatea lumii, unii simţindu-se mai drepţi decât alţii, dar nu este corect. Cu toţii suntem păcătoşi", a punctat Sfântul Părinte.
CITEȘTE ȘI Papa Francisc împlineşte 10 ani de pontificat, timp în care a reuşit să facă faţă conservatorilor, dar şi-a văzut sănătatea deteriorată / Cifrele unui deceniu de mandat
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.