Papa Francisc a îndemnat miercuri comunitatea internaţională ”să garanteze securitatea” în Orientul Mijlociu, mai ales în Siria, în mesajul său de Crăciun sub formă de tur de orizont al unei ”umanităţi rănite” pe toate continentele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În tradiţionalul său discurs "Urbi et Orbi" (”Către oraşul Roma şi lume”), suveranul pontif a îndemnat la ”îmblânzirea inimii noastre adesea întărite şi egoiste”, pentru a-i face ”să zâmbească pe copiii din întreaga lume”, abandonaţi sau victime ale violenţei.

Însă în primul rând către Orientul Mijlociu s-a îndreptat Papa, unde numeroşi copii ”suferă războiul şi conflictele”.

Suveranul pontif, care tocmai a împlinit vârsta de 83 de ani, a apărut zâmbind în balconul inundat de soare al palatului pontifical, pentru a-şi susţine discursul din 25 decembrie în faţa a aproximativ 55.000 de credincioşi, adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.

El a dorit să transmită un mesaj de alinare ”mult iubitului popor sirian care nu vede încă sfârşitul ostilităţilor ce au sfâşiat ţara în acest deceniu”.

Francisc a îndemnat ”guvernele şi comunitatea internaţională să găsească soluţii care să garanteze securitatea şi coexistenţa paşnică a popoarelor din regiune”.

De la 16 decembrie, forţele regimului sirian, susţinute de aviaţia rusă, şi-au intensificat bombardamentele în nord-vestul Siriei, iar lupte violente la sol le opun jihadiştilor şi rebelilor, în pofida unui armistiţiu anunţat în august.

Suveranul pontif s-a gândit, de asemenea, la o ”susţinere a poporului libanez” - zguduit de o contestare politică fără precedent -, exprimându-şi speranţa ca ţara ”să-şi redescopere vocaţia de a fi un mesager al libertăţii şi armonioasei coexistenţe a tuturora”.

AJUTORAREA POPORULUI VENEZUELEAN

Argentinianul Jorge Bergoglio şi-a exprimat totodată regretul cu privire la faptul că mai multe naţiuni de pe continentul american ”traversează o perioadă de agitaţii sociale şi politce”. Poporul venezuelean, foarte ”încercat de tensiunile politice şi economice”, trebuie să obţină ”ajutorul de care are nevoie”, a pledat el.

Papa, care îşi multiplică gesturile diplomatice şi religioase cu Rusia, şi-a exprimat de asemenea speranţa să vadă izbutind aspiraţia Ucrainei ”la soluţii concrete pentru o pace durabilă”.

Evocând continentul african, unde domnesc ”violenţe, calamităţi naturale sau urgenţe sanitare”, Francisc i-a alinat ”pe toţi cei care sunt persecutaţi din cauza credinţei lor religioase, mai ales misionarii şi credincioşii răpiţi”.

El a denunţat acţiunile unor ”grupări extremiste pe continentul african, mai ales în Burkina Faso, în Mali, în Niger şi în Nigeria”.

”ZIDURILE INDIFERENŢEI”

Duminică, într-un mesaj de Crăciun comun difuzat de Vatican, Papa Francisc şi arhiepiscopul din Canterbury Justin Welby au încurajat dificilele negocieri de pace sud-sudaneze, la o zi după amânarea acestora până la începutul lui ianuarie.

La 13 noiembrie, cei doi lideri religioşi au anunţat că se duc împreună în Sudanul de Sud, în cazul în care un guvern de uniune naţională permite garantarea păcii până la mijlocul lui februarie 2020. În mesajul lor de Crăciun, ei nu mai evocă însă o dată-limită.

Papa, care a făcut din susţinerea migranţilor una dintre priorităţile pontificatului său, nu a ratat ocazia să critice, în mesajul său "Urbi et Orbi", ”zidurile indiferenţei” de care aceştia se izbesc. ”În speranţa unei vieţi sigure”, el sfârşeşte prin a suferi ”abuzuri nenumărate, scalvia de toate felurile şi torturi în tabere de detenţie inumane”, a subliniat el.

În predica sa din Ajunul Crăciunului, marţi seara, într-o Bazilică Sfântul Petru înţesată, argentinianul a propovăduit iubirea ”necondiţionată” şi ”gratis”, opusă logicii comerciale care prevalează.

”Să nu aşteptăm ca aproapele nostru să devină bun pentru a-i face bine, ca Biserica să fie perfectă pentru a o iubli, ca ceilalţi să ne acorde consideraţie pentru a-i servi. Să începem noi primii”, a sfătuit Jorge Bergoglio.

Sâmbătă, în urările tradiţionale adresate Curiei, guvernul Bisericii, Papa a adoptat un ton alarmist cu privire la pierderea influenţei catolicismuluiîn Occident, mai ales în Europa.

”Nu mai suntem în creştinătate, nu mai suntem! Nu mai suntem singurii azi care produc cultură, nici primii şi nici cei mai ascultaţi!”, a tunat el, îndemnându-i pe cardinali la ”o schimbare a mentalităţii pastorale”.

Imaginea Bisericii Catolice a fost pătată, în numeroase ţări, de vaste scandaluri de abuzuri sexuale comise de cler, iar Papa întâmpină dificultăţi în a duce la bun sfârşit o reformă a finanţelor Curiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.