Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă - în lume - cu aproape doi ani în perioada 2019-2021, dezvăluie vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), aneantizând zece ani de progrese, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Din 2019 şi până în 2021, speranţa de viaţă a scăzut cu 1,8 ani, la 71,4 ani, nivelul său din 2012, arată OMS într-un raport anual privind statistici sanitare mondiale.

”Asta înseamnă că este cu adevărat necesar (...) să veghem la menţinerea unui mediu stabil, pentru ca toate populaţiile, indiferent unde se află, să poată prospera”, a subliniat într-o conferinţă de presă subdirectoarea generală a OMS, dr. Samira Asma.

Totodată, speranţa de viaţă a unei persoane sănătoase a scăzut cu 1,5 ani, la 61,9 ani în 2021, nivelul din 2012.

”În doar doi ani, pandemia covid-19 a şters un deceniu de progrese în domeniul speranţei de viaţă”, a subliniat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”De aceea, noul acord privind pandemiile”, pe care statele membre OMS îl negociază, ”este atât de important”, a subliniat el.

Un astfel de tratat poate servi, potrivit directorului OMS, ”nu doar unei consolidări a securităţii sanitare mondiale, ci şi protejării investiţiilor pe termen lung în domeniul sănătăţii şi promovării echităţii în interiorul ţărilor şi între ele”.

Speranţa de viaţă nu a scăzut în acelaşi fel peste tot în lume în timpul pandemiei covid-19, care s-a soldat cu milioane de morţi.

OMS precizează într-un comunicat că regiunile Americilor şi Asiei de Sud-Est au fost cel mai greu afectate, unde speranţa de viaţă a scăzut cu aproximativ trei ani, iar speranţa de viaţă a persoanelor sănătoase cu 2,5 ani în perioada 2019-2021.

În schimb, regiunea Pacificului de Est a fost mai puţin afectată, iar speranţa de viaţă a scăzut cu 0,1 ani şi cu 0,2 ani în cazul persoanelor sănătoase, în aceeaşi perioadă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.