Parlamentul Thailandei a ales-o vineri pe novicea în politică Paetongtarn Shinawatra drept cel mai tânăr prim-ministru al ţării, la doar o zi după ce aceasta a fost aruncată în lumina reflectoarelor pe fondul unei lupte neîncetate pentru putere între elitele ţării aflate în conflict, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fiica în vârstă de 37 de ani a unui greu al politicii, Thaksin Shinawatra, a trecut printr-un vot în camera parlamentului şi acum se confruntă cu un botez de foc, la doar două zile după ce aliatul politic Srettha Thavisin a fost demis din funcţia de premier.

În joc pentru Paetongtarn ar putea fi moştenirea şi viitorul politic al familiei miliardarului Shinawatra, care, cu un populism cândva de neoprit, a suferit anul trecut prima înfrângere electorală în peste două decenii şi a trebuit să facă o înţelegere cu duşmanii săi acerbi din armată, pentru a forma un guvern.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Paetongtarn Shinawatra va deveni a doua femeie prim-ministru din Thailanda şi a treia Shinawatra, care va ocupa postul după mătuşa sa Yingluck Shinawatra şi tatăl Thaksin, cel mai influent şi polarizant politician din ţară.

În primele ei comentarii în mass-media în calitate de prim-ministru ales, Paetongtarn a spus că a fost întristată şi confuză de demiterea lui Srettha şi a decis că este timpul să-şi intensifice activitatea.

”Am vorbit cu Srettha, cu familia mea şi cu oamenii din partidul meu şi am decis că era timpul să fac ceva pentru ţară şi partid. Sper să pot face tot posibilul pentru ca ţara să meargă înainte. Asta încerc să fac. Astăzi sunt onorat şi mă simt foarte fericit”, a spus ea reporterilor.

Paetongtarn a câştigat uşor, cu 319 voturi, sau aproape două treimi din voturile din cameră.

Răspunsul ei după ce a câştigat a fost să posteze pe Instagram o poză cu prânzul ei - orez cu pui - cu legenda: ”Prima masă după ascultarea votului”.

Paetongtarn nu a lucrat niciodată în guvern, iar decizia de a o pune în joc este o aruncare de zaruri pentru Pheu Thai şi personajul său de 75 de ani, Thaksin.

Ea se va confrunta imediat cu provocări pe mai multe fronturi, cu economia zbuciumată, concurenţa din partea unui partid rival în creştere şi popularitatea Pheu Thai în scădere, nerespectând încă programul său emblematic de distribuire în numerar în valoare de 500 de miliarde de baht (14,25 miliarde de dolari).

”Jocul lui Shinawatra aici este riscant. O pune pe fiica lui Thaksin într-o poziţie vulnerabilă”, a declarat Nattabhorn Buamahakul, Managing Partner la consultanţa în afaceri guvernamentale, Vero Advocacy.

Căderea lui Srettha după mai puţin de un an de mandat va fi o amintire dură a tipului de ostilitate cu care Paetongtarn ar putea să se confrunte, Thailanda fiind prinsă într-un ciclu tumultuos de lovituri de stat şi hotărâri judecătoreşti care au desfiinţat partidele politice şi au răsturnat mai multe guverne şi prim-miniştri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.