Rebelii houthi au revendicat miercuri atacul asupra unui vrachier grec şi a altor câteva nave în largul coastelor Yemenului, afirmând că a fost un răspuns la loviturile israeliene asupra Rafah, oraşul palestinian care a devenit epicentrul războiului din Fâşia Gaza.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pachebotul vrachier Laax, sub pavilionul Insulelor Marshall şi operat de Grecia, a declarat că a fost lovit de trei rachete, potrivit Comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) şi companiilor specializate în securitate maritimă, scrie AFP. 

Nava a fost avariată, dar şi-a continuat călătoria, potrivit Centcom şi UKMTO, agenţia britanică de siguranţă maritimă condusă de Marina Regală.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Un membru al echipajului ar fi fost rănit", a precizat Centrul comun de informaţii maritime (JMIC), care monitorizează atacurile asupra navelor în această zonă strategică în care tranzitează 12% din comerţul mondial.

Într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yahya Saree, a confirmat atacul asupra navei Laax, afirmând că vrachierul a fost "lovit direct şi grav avariat".

Rebelii yemeniţi au atacat, de asemenea, alte cinci nave, a adăugat el, explicând că aceste acte au fost comise "ca răspuns la crimele inamicului sionist (Israel, n.r.) împotriva persoanelor strămutate la Rafah", în urma unor lovituri asupra taberelor pentru palestinieni strămutaţi din acest oraş din sudul Fâşiei Gaza.

Din noiembrie, houthi au efectuat zeci de atacuri în Marea Roşie şi în Golful Aden, pretinzând că au vizat nave în semn de solidaritate cu palestinienii, în contextul războiului ucigător dintre Israel şi Hamas.

Statele Unite, un aliat apropiat al Israelului, au înfiinţat în decembrie o forţă multinaţională pentru a proteja transportul maritim în această zonă strategică şi au lansat în ianuarie, cu ajutorul Marii Britanii, lovituri în Yemen împotriva houthi. Dar aceste lovituri nu i-au descurajat pe rebelii care controlează mari porţiuni din Yemen şi care spun că acum vizează şi navele americane şi britanice, precum şi pe cele legate de Israel.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.