Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a insistat sâmbătă, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, că orice înţelegere cu Rusia după invazia acesteia în Ucraina trebuie să fie „justă”, în timp ce la Kiev cresc temerile privind poziţia viitoarei administraţii americane, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a găzduit discuţii tripartite cu Zelenski şi Trump la palatul Élysée, discutând despre ceea ce viitorul preşedinte american a numit o lume care este „puţin nebună”.

„Cu toţii ne dorim pacea. Dar este foarte important pentru noi ... ca pacea să fie justă pentru noi toţi şi ca Rusia, (preşedintele rus Vladimir) Putin sau orice alt agresor să nu aibă posibilitatea de a reveni vreodată”, a declarat Zelenski, potrivit site-ului prezidenţial.

„Şi acesta este cel mai important lucru - o pace justă şi garanţii de securitate, garanţii puternice de securitate pentru Ucraina”, a adăugat el.

Trump a luat în derâdere miliardele de dolari din asistenţa militară americană acordată Ucrainei şi a vorbit despre forţarea unei soluţionări rapide.

Dar Zelenski i-a mulţumit, de asemenea, lui Trump pentru „hotărârea sa neclintită”, descriind discuţiile ca fiind „bune şi productive”.

Trump şi Macron s-au îmbrăţişat şi şi-au strâns mâinile de mai multe ori pe treptele palatului prezidenţial francez, preşedintele ales al SUA beneficiind de o gardă de onoare completă, deşi nu este încă în funcţie.

„Se pare că lumea o ia puţin razna acum şi vom vorbi despre asta”, a declarat Trump reporterilor în timp ce se pregătea să se aşeze la masă pentru discuţiile cu Macron.

În ciuda tensiunilor dintre cei doi conducători în timpul primului său mandat, Trump a salutat legăturile sale cu liderul francez centrist, spunând: „Am avut o relaţie excelentă, după cum ştie toată lumea. Am realizat multe”.

Macron i-a spus preşedintelui ales al SUA că a fost „o mare onoare pentru poporul francez să vă întâmpine” pentru ceremonia de redeschidere a Notre Dame, care a fost devastată de un incendiu în 2019, în timpul primului mandat al lui Trump.

„Aţi fost preşedinte la acea vreme şi îmi amintesc solidaritatea şi reacţia imediată”, a adăugat Macron, vorbind în limba engleză.

Revenirea republicanului la putere a tras semnale de alarmă la Paris şi în multe capitale europene, după promisiunile sale din timpul campaniei de a forţa încetarea luptelor din Ucraina şi de a impune tarife partenerilor comerciali.

În propria sa reacţie la discuţii, Macron a scris pe social media: „Să ne continuăm eforturile comune pentru pace şi securitate”.

Aliaţii europeni s-au bucurat în mare măsură de o relaţie de lucru strânsă cu Biden în ceea ce priveşte criza din Orientul Mijlociu, dar este probabil ca Trump să se distanţeze şi să alieze SUA şi mai strâns cu Israelul.

Într-un semn al importanţei călătoriei de o zi a lui Trump la Paris, acesta a fost însoţit de Susie Wiles, alegerea sa pentru funcţia de şef de cabinet la Casa Albă, precum şi de consilierii săi pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff şi Massad Boulos, potrivit unei liste de invitaţi publicată de palatul Élysée.

Magnatul Tesla şi consilierul lui Trump, Elon Musk, care a fost de asemenea la telefon în timpul unei convorbiri telefonice între viitorul preşedinte şi Zelenski luna trecută, a zburat de asemenea în capitala franceză şi a fost prezent la ceremonia de la Notre Dame.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.