Oraşul californian San Jose vrea să oblige deţinătorii de arme de foc să plătească o asigurare pentru pagube pe care le pot provoca armele pe care le deţin, printr-un decret care nu vizează să limiteze cumpărarea de arme de foc, ci pagubele fizice pe care le provoacă cu regularitate şi costul financiar pe care-l antrenează pentru colectvitate, relatează AFP.
Decretul, examinat marţi în prima lectură de Consiliul Municipal, îi obligă pe proprietari să achite o taxă anuală de 25 de dolari, destinată finanţării ONG-urilor care luptă împotriva violenţelor implicând arme de foc.
”Am văzut cum asigurările au permis o reducere a morţilor pe drum de-a lungul deceniilor, de exemplu prin stimulente în vederea promovării pudenţei la volan şi achiziţionării de maşini echipate cu airbaguri şi sisteme antiblocaj”, a subliniat Sam Liccardo, primarul acestui oraş cu un milion de locuitori, cel maimare în nordul Californiei.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”În acelaşi fel, asigurările pentru arme de foc disponibile în prezent pe piaţă pot adapta suma cu scopul de a încuraja proprietarii să-şi păstreze armele într-un seif, să instaleze sisteme de închidere şi să urmeze cursuri de siguranţă”, afirmă el.
Armele de foc sunt larg răspândite în Statele Unite, unde aproximativ 40% dintre adulţi trăiesc într-o gospodărie în care există cel puţin o armă de foc, potrivit organizaţiei Pew Research Center.
Aproape 23 de milioane de arme de foc au fost vândute în Statele Unite în 2020, iar aproximativ 40.000 de persoane au fost ucise prin împuşcare anual - nclusiv sinuciderile.
În pofida acestor ravagii şi a faptului că o majoritate a americanilor se declară în favoarea unui control mai strict al armelor, conducătorii politici nu au reuşit să înăsprească legislaţia în domenu, iar opozanţii invocă Constituţia şi protecţia libertăţilor individuale.
”Al Doilea Amendament al Constituţiei americane protejează dreptul americanilor de a deţine o armă, însă el nu prevede ca contribuabilul să subvenţioneze acest drept”, subliniază primarul San Jose.
Consiliul Municipal din San Jose evaluează, într-un comunicat, la aproximativ 40 de milioane de dolari pe an costul violenţelor armelor de foc al oraşului - poliţie, salvare, anchete.
Fundaţia Naţională a Drepturilor Armelor de Foc, o asociaţie care se opune proiectului decretului municipal, cataloghează această măsură ”flagrant antconstituţională”, la fel de neplauzibilă ca o ”taxă pe libertatea de exprimare” sau ca o ”taxă pe dreptul de a te duce la biserică”.
Decretul urmează să fie examinat în a doua lectură luna viitoare şi să intre în vigoare în august, în cazul în care este adoptat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.