Opoziţia siriană vrea să reia negocieri cu regimul sirian al lui Bashar al-Assad - sub egida ONU -, în urma revenirii Damascului în lumea arabă, după ani de izolare, relatează AFP.
”Contextele internaţionale, regionale” şi situaţia din Siria ”sunt propice unei reluări a negocierilor directe (...) în cadrul unui program şi unui calendar precis”, apreciază într-un comunicat Înaltul Comitet al Negocierilor (HCN), din care fac parte principalii reprezentanţi ai opoziţiei faţă de regimul sirian.
Negocieri în vederea unei soluţionări a crizei siriene au ajuns în impas, după adoptarea în 2015 a Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede, între altele, o nouă Constiruţie şi alegeri.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În urma unei reuniuni de două zile, la Geneva, HCN a îndemnat duminică ”la o susţinere a eforturilor ONU” cu scopul adoptării măsurilor necesare în vederea unei ”soluţii politice globale”, conform acestei rezoluţii a ONU.
În contextul unor apropieri diplomatice, Liga Arabă a reintegrat, în mai, regimul sirian, ostraciza t din 2011, din cauza reprimării în 2011 a unei revolte populare, în urma ”primăverii arabe”, care a degenrat într-un război civil.
Războiul, în care s-au implicat actori regionali şi internaţionali, s-a soldat cu o jumătate milion de morţi.
Opoziţia siriană şi-a pierdut o mare parte din influenţa de care beneficia în ţările din regiune.
Riadul, care a susţinut grupări rebele siriene la începutul războiului, şi-a restabilit relaţiile cu Damascul.
Turcia, principala susţinătoare a rebelilor care deţin controlul în regiuni din nordul Siriei, a dat, la rândul său, semne de apropiere faţă de Bashar al-Assad.
HCN estimează că reintegrarea regimului în lumea arabă reprezintă un ”risc” ca regimul să respingă orice soluţie politică.
La 19 mai, participanţii la summitul Ligii Arabe - la care preşedintele sirian Bashar al-Assad a luat parte - subliniau ”necesitatea adoptării unor măsuri efective şi eficiente în vederea ajungerii la o rezolvare” a conflictului din Siria.
Emisarul Special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, estima, într-un discurs pe care l-a susţinut în Consiliul de Securitate, la sfârşitul lui mai, că ”noua activitate diplomatică” ce are loc în regiune din aprilie ”ar putea reprezenta o oportunitate, dacă este valorificată”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.