Peste 14.000 de persoane au fost arestate şi peste 8.000 de arme de foc au fost confiscate în cadrul unei vaste operaţiuni coordonate de Interpol în America Latină, a anunţat marţi organizaţia internaţională cu sediul la Lyon. Raidurile, care s-au desfăşurat în perioada 12 martie - 2 aprilie, au permis, de asemenea, capturarea a 203 tone de cocaină şi alte stupefiante, evaluate la aproximativ 5,7 miliarde de dolari, precum şi a 372 de tone de "precursori de droguri" (substanţe chimice folosite la fabricarea unor droguri precum heroina, cocaina şi amfetaminele), a precizat Interpol într-un comunicat citat de AFP şi Reuters.
În total, autorităţile din America Centrală şi de Sud au efectuat 14.260 de arestări şi au confiscat 8.263 de arme de foc ilegale, precum şi aproape 306.000 de cartuşe în "cea mai mare operaţiune care a vizat arme de foc coordonată vreodată de Interpol", care a purtat numele de cod Trigger IX, precizează sursa citată.
Numai din Uruguay au fost recuperate aproximativ 100.000 de muniţii, "traficate la nivel internaţional de doi cetăţeni europeni, ceea ce reprezintă cea mai mare captură de acest tip efectuată vreodată în această ţară".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Faptul că o operaţiune care vizează armele de foc ilicite a dus la confiscări atât de masive de droguri este o dovadă în plus, dacă mai era nevoie, că aceste infracţiuni sunt legate între ele", a declarat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.
Trigger IX a descoperit, de asemenea, o serie de alte infracţiuni, de la corupţie la activităţi teroriste, şi a destructurat 20 de grupuri de crimă organizată în diferite ţări.
Printre persoanele arestate se numără membri ai Cartelului Balcanic, puternica reţea braziliană de crimă organizată Primeiro Comando da Capital şi Mara Salvatrucha, o mafie salvadoriană care operează în America Centrală şi în Statele Unite, toate implicate în traficul de arme, potrivit Interpol.
Unsprezece victime ale traficului de persoane au fost eliberate în Paraguay în urma raidului.
Cincisprezece ţări din regiune au participat la această operaţiune - o cooperare fără precedent - , precum şi aproximativ 100 de agenţii de aplicare a legii, cum ar fi Biroul american pentru alcool, tutun, arme de foc şi explozivi (ATF), după ce forţele de ordine au raportat o creştere a violenţelor legate de droguri în ultimul an, alimentate de traficul cu arme de foc, a precizat Interpol.
La operaţiune au participat Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay, Peru şi Uruguay.
De asemenea, operaţiunea a avut loc în contextul în care Mexicul, susţinut de 16 state americane şi de unele ţări din Caraibe, face apel într-un proces civil împotriva producătorilor de arme din SUA, încercând să îi tragă la răspundere pentru că au facilitat traficul de arme peste graniţă. Mai mult de jumătate din "armele crimei" recuperate şi depistate în America Centrală provin din Statele Unite, potrivit agenţiei americane de control al armelor ATF. Acest nivel se apropie de 70% în cazul Mexicului şi este de aproximativ 80% în Caraibe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.