Jumătate dintre unităţile sanitare din lume nu au produse de igienă de bază, expunând aproximativ patru miliarde de oameni la un risc crescut de infecţii, a anunţat, marţi, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), relatează AFP.
Aceste facilităţi nu au apă, săpun sau gel hidroalcoolic în încăperile în care pacienţii primesc îngrijire sau în toalete, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF. Unităţile respective sunt folosite de aproximativ 3,85 miliarde de oameni, care sunt expuşi la un risc ridicat de infecţie.
Potrivit celor două agenţii ONU, 688 de milioane de oameni primesc îngrijire în instituţii lipsite de produse şi practici de igienă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Facilităţile şi practicile de igienă din instituţiile de îngrijire a sănătăţii nu sunt negociabile”, a declarat Maria Neira, director de sănătate publică şi mediu la OMS, într-un comunicat.
”Îmbunătăţirea lor este esenţială pentru recuperare, prevenire şi pregătire în cazul unei pandemii. Igiena în unităţile de asistenţă medicală nu poate fi garantată fără creşterea investiţiilor în măsuri de bază, care includ apă potabilă sigură, toalete curate şi gestionarea în siguranţă a deşeurilor medicale”, a subliniat ea.
Aceste noi cifre, bazate pe date adunate din 40 de ţări, prezintă o ”imagine alarmantă” a igienei în unităţile de sănătate. Raportul subliniază că 68% dintre unităţile sanitare au echipamente de igienă la punctul de îngrijire, iar 65% au instalaţii pentru spălarea mâinilor cu apă şi săpun în toalete.
Cu toate acestea, doar 51% le au pe ambele şi, prin urmare, îndeplinesc standardele pentru echipamentele de igienă de bază. În plus, 9% din unităţile de asistenţă medicală din întreaga lume nU dispun de niciunul dintre echipamentele de igienă de bază.
”Dacă furnizorii de servicii medicale nu au acces la produse de igienă, pacienţii nu au o unitate sanitară”, a declarat Kelly Ann Naylor, ofiţerul UNICEF însărcinat cu îngrijirea sănătăţii, apei, salubrităţii şi igienei.
”Spitalele şi clinicile fără apă curată şi servicii de igienă şi salubritate de bază sunt o potenţială capcană mortală pentru femeile însărcinate, nou-născuţi şi copii”, a subliniat ea, adăugând că ”în fiecare an, aproximativ 670.000 de nou-născuţi mor de septicemie”.
În plus, doar 37% din facilităţile din Africa sub-sahariană dispun de instalaţii pentru spălarea mâinilor cu apă şi săpun în toalete. La nivel global, aproximativ 3% din unităţile sanitare din zonele urbane şi 11% din zonele rurale nu au apă curentă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.