Zeci de oficiali, jurnalişti şi activişti ucraineni care se opin ivaziei ruse a Ucrainei au fost deţinuţi arbitrar de forţe ruse sau au ”dispărut”, denunţă ONU, care consideră că unele cazuri par să fie ”luări de ostatici”, relatează AFP.
Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului (OHCHR/HCDH) a adunat informaţii, în prima lună a invaziei ordonate de către preşedintele rus Vladimir Putin, despre deţinerea arbitrară şi dispariţia forţată a 22 de oficiali ucraineni locali - dintre acre 13 au fost eliberaţi ulterior.
Cel mai cunoscut caz este cel al prmarului oraşului Melitopol (sud-est), Ivan Fedorov, care, potrivit autorităţilor ucrainene a fost ”răpit” de forţe ruse de ocupaţie şi deţinut timp de mai multe zile, după care a fost eliberat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Acesta pare să fie un mod de operare în zone ocupate de către Federaţia rusă”, a acuzat vineri, într-o videoconferinţă de presă, reprezentanta Înaltului Comisaiat ONU în Ucraina, Matilda Bogner.
#Ukraine facts from the ground: Matilda Bogner, head of our Monitoring Mission there, describes the “living hell” of civilian casualties, destruction, arbitrary detentions, situation of journalists, people with disabilities, elderly.
— UN Human Rights (@UNHumanRights) March 25, 2022
See her statement: https://t.co/BnWLvkOaR4 pic.twitter.com/H219PDtEJh
”În anumite cazuri, pare să fie oformă de luare de ostatici”, a subliniat ea.
Rudele nu au fost informate cu privire la locul în care erau duşi aceşti prizonieri, denunţă ea.
Matilda Bogner a anunţat că 15 jurnalişti şi activişti ”care se opun puternic invaziei” au fost luaţi prizonieri în mai multe regiuni ale Ucrainei.
”Se pare că cei care sunt vizaţi sunt acticişti pro-ucraineni sau care sunt percepuţi drept pro-ucraineni de către forţele ruse”, a declarat ea.
Ea a subliniat că personal ONU încearcă să verifice informaţii potrivit cărora cinci jurnalişti şi trei activişti au fost eliberaţi ulterior.
Însă ”soarta celorlalte persoane rămâne necunoscută”, a subliniat ea.
Şapte jurnalişti au fost ucişi de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, a anunţat Matilda Bogner.
Ei fac parte dintre miile de civili şi miile de militari din ambele tabere ucişi în război.
Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului a confirmat moartea a 1.081 de civili - inclusiv 93 de copii -, potrivit meteodologei sale foarte precise, însă subliniază că bilanţul real este cu mult mai mare.
Matilda Bogner a dat exemplul oraşului asediat Mariupol, bombardat în mod constant de către forţe ruse, din cauza căruia numărul oficial al morţilor nu poate fi confirmat.
”Amploarea uciderii civililor şi distrugerii infrastructurilor cvile sugerează puternic” că legile internaţionale ale protecţiei civile au fost încălcate în războiul rus din Ucraina, denunţă ea.
”Aceste atacuri cauzează suferinţe umane incomensurabile şi pot constitui crime de război”, subliniază ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.