România se numără printre cele 18 state europene unde există un risc moderat ca virusul Zika să apară pe măsură ce se încălzeşte vremea, din cauză că în ţară este foarte răspândită specia de ţânţar Aedes Albopictus, înrudit cu Aedes Aegypti, despre care se ştie că transmite boala, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) dat publicităţii miercuri şi citat de Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Există un risc de propagare a virsului Zika în regiunea europeană şi (…) acest risc variază de la o ţară la alta”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, citată de Reuters.

“Le cerem ţărilor cu risc mai mare să îşi consolideze capacităţile naţionale şi să prioritizeze activităţile care vor contracara o epidemie mai mare de Zika”, a adăugat ea.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Celalte 17 ţări cu riscă moderat sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Israel, Italia, Malta, Monaco, Muntenegru, San Marino, Slovenia, Spania, Elveţia, Turcia şi Vatican, potrivit Sky News.

Pe de altă parte, sunt şanse mari ca virusul să apară în Madeira, Olanda şi pe coasta de nord-est a Mării Negre, adică în sudul Rusiei şi în Georgia – zone unde a fost detectaţi ţânţari din specia Aedes Aegypti. 

Potrivit raportului OMS, există un risc “scăzut, foarte scăzut sau nul” de izbucnire a unei epidemii în alte 36 de state de pe continent, inclusiv în Marea Britanie.

Corelând riscul apariţiei bolii cu actualele capacităţi ale ţărilor vizate de a face faţă unei epidemii, riscul pentru populaţie este “scăzut, până la moderat, la sfârşitul primăverii şi în cursul verii”, a dat asigurări Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Regiunea europeană a OMS acoperă 53 de ţări, cu o populaţie de aproape 900 de milioane de oameni. Teritoriul se întinde de la Oceanul Arctic la Marea Mediterană şi de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat epidemia de Zika o urgenţă medicală mondială. Decizia a fost luată, în mare parte, în urma dovezilor că virusul poate provoca microcefalie – o boală severă ce face ca nou-născuţii să aibă craniul prea mic şi creierul slab dezvoltat -, dar OMS este îngrijorată şi de creşterea numărului de cazuri de Sindrom Guillain-Barre în ţările afectate.

Virusul se transmite prin înţepături de ţânţari, dar şi prin contact sexual.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.