Filiala în Europa a Organzaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) avertizează marţi cu privire la o toamnă şi o iarnă ”dificile”, în urma unei triplări, în ultmele şase săptămâni, a îmbolnăvirilor de covid-19 şi unei dublări a numărului spitalizărilor, după o relaxare în cele 53 de ţări membre, relatează AFP.
”Covid-19 rămâne o boală rea care poate fi mortală”, avertizează directorul OMS Euroopa Hans Kluge, care a anunţat că s-a îmbolnăvit, la rândul său, pentru prima oară, în urmă cu două săptămâni, şi că boala l-a pus la pământ timp trei zile.
Hans Kluge spune că aituaţia din prezent ”seamănă cu cea de vara trecută”, însă, precizează el, ”de această dată valul covid-19 este propulsat de curenţi subterani ai variantei omicron” - mai contagioasă
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Numărul cazurilor de covid-19 în cele 53 de ţări care fac parte din filială - mai multe în Asia Centrală - s-a triplat în ultimele trei săptămâni şi ”se apropie de trei milioane de cazuri înregistrate săptămâna trecută”, reprezentând aproape jumătate din total la nivel mondial.
În aceeaşi peroadă, nunmărul spitalizărilor s-a dublat, iar în pofida faptului că numărul internărilor la terapie intensivă rămâne ”relativ mic”, aproape 3.000 de persoane mor săptămânal în Europa din cauza covid-19, precizează el.
Potrivit OMS Europa, creşterea numărului cazurilor de covid-19 urmează să continue în lunile următoare, din cauza sfârşitului vacanţei de vară, redeschderii şcolilor şi faptului că interacţiuni sociale au loc în maimare măsură în spaţii închise, pe măsură ce temperatura scade.
Pe lângă o ”scădere a supravegherii virusului” SARS-CoV-2, o astfel de creştere prevestreşte ”o toamnă şi o iarnă dificile” în regiunea Eurpa a OMS, avertizează Hanss Kluge.
El îndeamnă statele ”să răspundă în mod urgent” lacunelor în supravegherea pandemiei şi să acţioneze acum, pentru a evita decese care pot fi împiedicate şi perturbări grave în sistemee de sănătate.
”Aşteptarea toamnei pentru a acţiona va fi prea târziu”, subliniază el.
OMS Europa dezvăluie o strategie pentru la toamnă şi la iarnă.
Aceasta presupune o creştere a vaccinării populaţiei, o vaccinare cu un al doilea ”booster” a persoanelor imunodeprimate în vârstă de peste cinci ani şi a anturajului apropiat al acestora şi o reflecţie cu privire la posibilitatea vaccinării cu al doilea ”boostrer” a grupurilor cu risc specifice ”la cel puţin trei luni după ultima vaccinare”.
Filiala îndeamnă, de asemenea, la o încurajare a purtării măştii de protecţie în interior şi în transportul public, la aerisirea spaţiilor publice foarte aglomerate - precum şcolile şi birourile - şi la ”aplicarea unui protocol riguros în cazul celor care prezintă un risc de îmbolnăvire gravă”
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...