Prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică la Belgrad, prima vizită a unui înalt demnitar ucrainean în Serbia de la invazia Rusiei din 2022 şi un semnal al îndepărtării ţării balcanice de Moscova, aliatul său tradiţional, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Însoţită de prima-doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, şi de ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aflat de asemenea la prima sa vizită la Belgrad, Zelenska a făcut un tur al oraşului şi al fortăreţei medievale Kalemegdan, a relatat agenţia de presă Tanjug. Ea a participat, de asemenea, la semnarea unui acord de cooperare între universităţile din Belgrad şi Kiev.

Sentimentul pro-rusesc este puternic în Serbia, pe fondul legăturilor istorice, religioase, politice şi militare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Preşedintele populist al Serbiei, Aleksandar Vucic, încearcă să găsească însă un echilibru între candidatura ţării pentru aderarea la Uniunea Europeană şi legăturile cu Rusia şi China, un partener comercial şi investitor major.

Noul guvern de la Belgrad îi include pe Aleksandar Vulin, un vicepremier pro-rus şi fost şef al serviciilor de informaţii, care se află sub sancţiuni americane, şi pe Nenad Popovic, un ministru fără portofoliu, de asemenea un susţinător al Rusiei, care s-a confruntat şi el cu sancţiuni americane.

Serbia a condamnat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina la Naţiunile Unite şi în alte forumuri internaţionale, dar a refuzat până acum să se alăture sancţiunilor internaţionale împotriva Kremlinului.

Vucic s-a întâlnit de trei ori cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski din 2022 în cadrul unor forumuri internaţionale din străinătate, cel mai recent la o reuniune regională la Tirana, în februarie.

Din 2022, Serbia a acceptat mii de refugiaţi ucraineni, a trimis ajutoare umanitare în Ucraina şi a promis ajutor pentru deminarea ţării şi în efortul de reconstrucţie postbelică.

Anul trecut, un document clasificat al Pentagonului, care a făcut obiectul unor scurgeri de informaţii, arăta că Serbia a fost de acord să furnizeze arme şi muniţii Kievului sau că le-a trimis deja în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.