Oficialii chinezi au aşteptat mai mult de o săptămână, după ce laboratoarele au decodificat genomul noului coronavirus, pentru a transmite detalii-cheie, arată un raport Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Agenţia de presă a precizat că raportul este bazat pe documente interne, e-mail-uri şi zeci de interviuri.

„Autorităţile sanitare au prezentat genomul după ce un laborator chinez a publicat informaţii înainte pe un site, pe 11 ianuarie. Chiar şi aşa, China a întârziat cel puţin două săptămâni pentru a oferi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii detaliile de care avea nevoie”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Înregistrările obţinute de AP arată că oficialii OMS erau îngrijoraţi că Beijingul nu împărtăşeşte suficiente informaţii pentru a putea fi apreciat riscul reprezentat de coronavirus.

În prezent, OMS este asaltată de critici. Preşedintele Trump a anunţat vineri că SUA nu vor mai finanţa organizaţia, pe care o acuză că a luat partea Chinei şi a ascuns dimensiunea epidemiei. Preşedintele chinez Xi Jinping a spus că Beijingul a oferit mereu informaţii OMS şi lumii în timp util.

Deşi legea internaţională obligă ţările să raporteze informaţii OMS care pot avea impact asupra sănătăţii publice, agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite nu are capacitatea de a constrânge. Trebuie să se bazeze pe cooperarea statelor membre.

AP a descoperit că „în loc să comploteze cu China, OMS a fost ţinută, în mare parte, în întuneric, pentru că Beijingul a oferit doar informaţii minime cerute”. Totuşi, „agenţia a încercat să prezinte China în cea mai bună lumină, cel mai probabil pentru a convinge ţara să transmită mai multe detalii despre epidemie”. 

Oficialii OMS au încercat să obţină informaţii suplimentare fără a înfuria autorităţile chineze şi a pune în pericol cercetătorii de aici, pe care i-au lăudat pentru decodificarea genomului într-un timp atât de scurt.

Dr Michael Ryan, şeful departamentului de urgenţe al OMS, a spus că cel mai bun mod de a proteja China era ca OMS să facă propria analiză.

De când virusul a fost decodificat, pe 2 ianuarie 2020, şi până când OMS a declarat urgenţă globală, pe 30 ianuarie, epidemia a crescut de 100 până la 200 de ori, potrivit datelor retrospective de la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din China. 

„Conducerea şi echipa noastră au muncit zi şi noapte pentru a sprijini şi oferi informaţii în mod egal tuturor statelor membre şi pentru a purta discuţii sincere şi directe cu guvernele”, a transmis OMS într-un comunicat.

Nu au fost făcute comentarii cu privire la acest raport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.