Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit marţi cu omologul său elen Prokopis Pavlopoulos şi cu premierul Alexis Tsipras, în prima etapă a ultimului turneu al lui Obama ca lider al SUA, relatează Khatimerini, precizând că pe agenda discuţiilor se află restructurarea datoriilor elene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Obama a fost întâmpinat cu onoruri la sosire la Palatul Prezidenţial de la Atena. „Popoarele noastre au legături istorice de prietenie şi cooperare”, i-a spus liderul elen omologului său american. „Sunt convins că succesorul dumneavoastră, Donald Trump, va continua pe aceeaşi cale”, a coopderării, a adăugat el.

 

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

La rândul său, Obama a descris Grecia drept „sursa a atât de multe idealuri şi valori care au ajutat la construcţia Americii”. El a dat asigurări că Washingtonul este „pregătit să stea umăr la umăr cu poporul elen” în faţa provocărilor viitoare.

Liderul de la Casa Albă a lăudat Atena pentru „modul umanitar şi plin de compasiune” în care a administrat criza refugiaţilor, dar a cerut o mai mare unitate în lume în faţa afluxului de migranţi care fug de războaie şi sărăcie.

În ceea ce priveşte NATO, Obama a subliniat că este o structură „absolut vitală” şi „piatra de temelie a securităţii” Greciei.

În finalul declaraţiilor de presă comune cu Pavlopoulos, preşedintele american s-a declarat nerbdător să viziteze Acropolele miercuri. „Ai ceva obiective de văzut în Grecia”, a adăugat el.

După întâlnirea cu preşedintele, Obama s-a întâlnit cu premierul Alexis Tsipras. „Alegerea dumneavoastră de a vizia Grecia în ultimul dumneavoastră tuneri poate trimite mesaje importante (...). Este o mare plăcere şi onoare că aţi făcut Grecia una dintre opririle voastre”, i-a spus şeful Guvenului grec liderului de la Casa Albă.

El şi-a exprimat speranţa că vor exista „evoluţii pozitive” în privinţa Ciprului, dar şi al datoriei Greciei.

La rândul său, Obama a subliniat necesitatea restructurării datoriei Greciei, avertizând că austeritatea nu este o soluţie, dacă nu este însoţită şi de alte măsuri.

„Reformele nu sunt uşoare, dar sunt neceasare pentru a face economia mai competitivă”, a adăugat preşedintele american, care a descris Grecia drept un prieten, aliat şi partener al Statelor Unite.

După o discuţie privată, Obama şi Tspiras vor avea o conferinţă de presă comună.

Miercuri, preşedintele american va merge la Acropole, unde va rosti un discurs despre provocările globalizării. După aceea, Obama va pleca la Berlin, pentru următoarea etapă a turneului.

Aceasta este prima vizită a unui preşedinte american în Grecia din 1999 încoace, când Bill Clinton a mers la Atena. În aceste condiţii, Guvernul elen a descris evenimentul drept unul „major”.

Tsipras speră că preşedintele american va convinge creditorii Greciei, în special UE şi FMI, să accepte o reducere a datoriei publice – o povară pentru economia elenă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.