Milioane de turişti şi oameni de afaceri care vizitează Europa ar putea fi nevoiţi să completeze un formular online de securitate şi să achite o taxă de 5 euro, potrivit unui proiect UE de a înăspri controalele asupra străinilor care nu au nevoie de vize pentru a călători în blocul comunitar, relatează Reuters.
Sistemul, propus miercuri de Comisia Europeană, va permite verificarea documentelor de identitate şi de rezidenţă cu ajutorul bazelor de date ale serviciilor de informaţii şi ale forţelor de ordine din UE.
După valul de atacuri teroriste din Franţa, Belgia şi Germania, dar şi în urma afluxului de refugiaţi din Grecia şi Italia, C.E. speră că aceste verificări vor împiedica terorişti, infractori sau imigranţi ilegali să ajungă pe teritoriul UE.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Printre obiectivele sistemului, numit ETIAS, este şi acela de a linişti temerile populaţiei în legătură cu planurile de ridicare a vizelor pentru turci şi ucraineni.
„Securizarea graniţelor şi apărarea cetăţenilor este prioritarea noastră. ETIAS va umple un gol în privinţa informaţiilor confruntând datele solicitanţilor scutiţi de vize cu cele din restul sistemelor noastre”, a declarat prim-vicepreşedintele C.E. Frans Timmermans. „În acelaşi timp, viitorul ETIAS va fi uşor, rapid, ieftin şi eficient”, a adăugat el.
Similar sistemul american ESTA, ETIAS va afecta cetăţenii din circa 60 de ţări care pot vizita Spaţiul Schengen pentru perioade scurte de timp fără a avea nevoie de vize. Printre aceştia se numără americanii, japonezii şi ar putea include şi britanicii, după Brexit. De asemenea, vor fi vizaţi cetăţenii din statele balcanice aflate în afara UE, precum Albania şi Serbia.
Sistemul trebuie aprobat de statele membre şi de Parlamentul European pentru a fi creat şi ar urma să fie finanţat prin taxa de 5 euro plătită de cei incluşi. Comisia estimează costurile de creare şi instalare la circa 200 de milioane de euro, iar costurile de mentenanţă la circa 85 de milioane pe an.
Obiectivul este să le ofere majorităţii oamenilor, în numai câteva minute, autorizaţie pentru călătorii nelimitate în UE în decurs de cinci ani. Această autorizaţie poate fi anulată, însă, în orice moment, dacă există motive de îngrijorare.
Cei care nu primesc autorizaţie, pot să încerce oricând să completeze din nou formularul.
Autorităţile UE sper ca ETIAS să devină funcţional la începutul următorului deceniu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.