Zeci de autobuze au început să intre duminică în reduta rebelă din oraşul sirian Alep în vederea unei reluări a evacuării miilor de civili şi insurgenţi înfometaţi şi pătrunşi de frig, relatează AFP.
Un corespondent AFP a văzut mii de persoane care se înghesuiau să urce în autobuze.
Aceste persoane sunt blocate de vineri într-un ”buzunar” rebel în al doilea cel mai important din Siria, cucerit aproape în întregime de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, în urma unei violente ofensive aeriene şi terestre care a durat o lună, dublată de un asediu din iulie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Autobuzele au început să intre în cartierele Zabdiye, Salaheddin, al-Mashad şi al-Ansari, în estul Alepului, sub supervizarea Semilunei Roşii şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR)”, potrivit agenţiei siriene oficiale de presă Sana.
O sursă militară a confirmat pentru AFP intrarea în vigoare a unui nou acord. Potrivit televiziunii siriene de stat, 100 de autobuze vor scoate civilii şi insurgenţii din Alep.
Aproximativ 40.000 de civili şi 1.500 până la 5.000 de combatanţi cu familiile lor s-ar mai afla în reduta rebelă, potrivit emisarului ONU pentru Siria Staffan de Mistura.
Evacuarea lor, care a început joi, a fost întreruptă din cauza divergenţelor cu privire la numărul de persoane de evacuat din Foua şi Kafraya, două localităţi şiite asupra cărora regimul deţine controlul şi care sunt asediate de rebeli, în provincia Idleb, care se învecinează cu provincia Alep, în nord-vestul acestei ţări devastate de război.
DOUĂ ETAPE
Un reprezentant rebel a declarat duminică pentru jurnalişti că un nou acord a fost încheiat, potrivit căruia evacuarea din Alep şi cea din Foua şi Kafraya urmează să aibă loc în două etape.
”Într-o primă etapă, jumătate din oamenii asediaţi la Alep vor ieşi, în paralel cu evacuarea a 1.250 de persoane din localitatea Foua”, a declarat acest reprezentant rebel sub protecţia anonimatului.
După aceea, ”1.250 de persoane din Kafraya vor ieşi, în paralel cu restul persoanelor de la Alep”, a continuat rebelul.
Ulterior, alte 1.500 de persoane vor ieşi din Foua şi Kafraya, în paralel cu evacuarea aceluiaşi număr din Zabadani şi Madaya, două oraşe rebele asediate de regim, în provincia Damasc.
Acordul intervine în momentul în care situaţia devine tot mai catastrofală pentru civilii blocaţi, inclusiv copii, şi care îşi petrec nopţile între ruinele imobilelor, potrivit corespondentului AFP. Privaţi de apă potabilă şi mâncare, epuizaţi, ei supravieţuiesc mâncând curmale.
În ultimul spital din sectorul rebel, unii răniţi încep să sucombe, potrivit medicilor de la faţa locului.
Corespondentul AFP a constatat că în stabiliment sunt condiţii lamentabile, bolnavi şi răniţi sunt întinşi pe jos, fără apă, fără mâncare şi fără încălzire, în contextul în care temperatura coboară până la minus şase grade Celsius noaptea.
Un fizioterapeut, Mahmoud Zaazaa, a declarat pentru AFP că în zonă se mai află ”doar trei medici, un farmacist şi trei infirmiere”.
ONU SE ALARMEAZĂ
Consiliul de Securitate al ONU urmează să se pronunţe duminică asupra unui proiect de rezoluţie prin care se cere desfăşurarea unor observatori la Alep cu scopul de a superviza evacuările.
Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate se reunesc la ora locală 11.00 (18.00, ora României), la New York, pentru a vota un text prezentat de Franţa, care prevede trimiterea de observatori la Alep, în pofida opoziţiei Rusiei, aliata regimului sirian, care dispune de un drept de veto.
Potrivit proiectului de rezoluţie, Consiliul ”se alarmează” cu privire la criza umanitară care se agravează în oraş şi din cauza faptului că ”zeci de mii de locuitori ai Alepului asediat” au nevoie de ajutor şi să fie evacuaţi.
Rezoluţia cere ca secretarul general al ONU Ban Ki-moon să dispună desfăşurarea, rapid, la Alep, a personalului umanitar ONU deja prezent în Siria, ”în vederea unei supravegheri adecvate, neutre, şi unei observări directe” a ”evacuării părţilor asediate din Alep”.
Secretarul de Stat american John Kerry a declarat că se teme că Alepul ar putea să devină o ”altă Srebreniţa”, numele unui oraş din Bosnia unde, în 1995, a fost comis cel mai grav masacru din Europa după al Doilea Război Mondial, în timpul unei evacuări.
Până în prezent, aproximativ 8.500 de persoane, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, au fost evacuate din Alep, înainte de întreruperea operaţiunilor.
Odată încheiat exodul, regimul urmează să proclame cucerirea totală a oraşului, înregistrând astfel cea mai importantă victorie din acest sângeros război care durează din 2011 şi care s-a soldat cu peste 310.000 de morţi.
O ofensivă lansată pe 15 noiembrie a permis armatei siriene şi unor miliţii care-i sunt aliate să preia peste 90% din cartierele pe care rebelii le controlau la Alep din 2012. Sute de persoane au fost ucise, iar cartierele rebele devastate sunt comparate cu Berlinul din 1945, sau cu Guernica din Spania.
Războiul din Siria a început prin reprimarea unor manifestaţii paşinice pentru democraţie, după care a devenit tot mai complex, odată cu intrarea în joc a unor actori regionali, internaţionali şi grupări jihadiste.
Şefii diplomaţiilor rusă, turcă şi iraniană au decis sâmbătă să-şi devanseze cu o săptămână, marţi, pe 20 decembrie, o reuniune la Moscova în care să discute despre situaţia din Siria.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...