Guvernul pakistanez le-a dat termen până miercuri migranţilor fără documente care trăiesc pe teritoriul său - în principal afgani, al căror număr este estimat la 1,7 milioane - să plece de bunăvoie, în caz contrar urmând să fie expulzaţi şi chiar arestaţi. În consecinţă, peste 20.000 de afgani care locuiesc în Pakistan s-au grăbit marţi spre frontiera cu Afganistanul, potrivit autorităţilor pakistaneze, în ajunul termenului limită stabilit de Islamabad pentru ca aceştia să părăsească ţara, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Afganii care se află ilegal în Pakistan riscă să fie arestaţi, plasaţi în centre de detenţie şi apoi expulzaţi în Afganistan.

"Pakistanul este singura ţară din lume care a primit refugiaţi pentru o perioadă atât de lungă de timp", a explicat marţi ministrul pakistanez de interne, Sarfraz Bugti. "Numai persoanele care sunt într-o situaţie complet ilegală vor părăsi Pakistanul", a încercat l să dea asigurări.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Unii dintre refugiaţii afgani au decis să nu aştepte, preferând să plece imediat.

COZI DE KILOMETRI LA FRONTIERĂ

"Mii de refugiaţi afgani îşi aşteaptă rândul în vehicule şi camioane, iar numărul lor continuă să crească" la punctul de frontieră de la Torkham (nord-vest), principalul punct de trecere dintre cele două ţări., a declarat marţi pentru AFP Irshad Mohmand, responsabil guvernamental pakistanez de rang înalt. Cel puţin 18.000 de persoane stau la coadă, care se întinde pe mai mulţi kilometri, la Torkham, a precizat el.

Alte aproximativ 5.000 de persoane aşteptau la postul de frontieră Chaman, în provincia Baluchistan, din sud-vestul ţării, potrivit autorităţilor locale.

În total, peste 100.000 de migranţi afgani s-au întors deja în Afganistan de când a fost anunţat planul pakistanez, la începutul lunii octombrie.

În ciuda acestui aflux, un oficial guvernamental din Peshawar, capitala provinciei Khyber Pakhtunkhwa, unde se află Torkham, a estimat că procedura va fi relativ rapidă de partea pakistaneză. "Nu durează mult timp, deoarece nu au paşapoarte sau vize şi nu trebuie să treacă prin imigraţie", a subliniat el sub rezerva anonimatului.

Însă autorităţile afgane trebuie să înregistreze noii sosiţi, ceea ce durează mult mai mult.

ÎNTOARCERE ÎN INFERN

Milioane de afgani s-au refugiat în Pakistan în decenii de război - inclusiv cel puţin 600.000 de oameni de când talibanii au revenit la putere la Kabul, în august 2021 - făcând din această ţară una dintre ţările din lume care găzduiesc cei mai mulţi refugiaţi.

Mulţi se tem să se întoarcă în Afganistan, unde guvernul taliban a impus interpretarea sa riguroasă a legii islamice, interzicând, de exemplu, educaţia fetelor după şcoala primară.

"Nu ne întoarcem, pentru că educaţia mea ar fi întreruptă cu brutalitate în Afganistan", a explicat o fată afgană de 14 ani din Peshawar, a cărei familie nu are acte. "Tatăl nostru ne-a spus că, chiar dacă va fi arestat de autorităţile pakistaneze, nu trebuie să plecăm. Pentru că nu vom avea o viaţă în Afganistan", a declarat ea pentru AFP.

Mai multe şcoli pentru copii afgani din Islamabad au fost închise marţi, deoarece elevii se tem de arestare şi deportare, au declarat profesori pentru AFP.

Pe de altă parte, poliţia din capitală a supravegheat demolarea a sute de case de lut construite ilegal, în care afganii trăiau în mizerie.

Poliţia din provincia Khyber Pakhtunkhwa a declarat că nu a început să facă arestări. Dar în Karachi (sud) şi Islamabad, refugiaţii afgani spun că de câteva zile au loc raiduri şi se declară că victime ale hărţuirii sau extorcării.

Avocaţi şi activişti au denunţat o represiune fără precedent şi au cerut guvernului să le acorde acestor migranţi, dintre care unii trăiesc în Pakistan de zeci de ani sau chiar s-au născut acolo, mai mult timp pentru a pleca cu demnitate.

"Guvernul pakistanez se foloseşte de ameninţări, rele tratamente şi detenţie pentru a-i forţa pe solicitanţii de azil afgani fără statut legal să se întoarcă în Afganistan sau să fie deportaţi", a declarat marţi Human Rights Watch. "Situaţia din Afganistan rămâne periculoasă pentru mulţi dintre cei care au fugit, iar dacă vor fi deportaţi se vor confrunta cu riscuri de securitate semnificative", a adăugat organizaţia pentru drepturile omului.

Prin această măsură, guvernul pakistanez a declarat că urmăreşte să protejeze "bunăstarea şi securitatea" ţării, unde sentimentul antiafgan este în creştere pe fondul crizei economice şi al creşterii numărului de atacuri la frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.