Luna a ascuns sâmbătă o parte a Soarelui, o eclipsă vizibilă într-o parte a emisferei de Nord, din estul Canadei şi până în Siberia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această eclipsă - a 17-a din secolul XXI şi prima din acest an - a durat aproximativ patru ore. Ea a început la ora 8.50 GMT (10.50, ora României) şi s-a încheiat la ora 12.43 (14.43, ora României).

”Primii continentali care au văzut-o au fost locuitorii Mauritaniei şi Marocului, iar ultimii cei din nordul Siberiei”, a declarat AFP astronomul Florent Deleflie de la Observatorul Paris-PSL, însărcinat în Franţa cu calculul efemiredelor.

Ea a fost vizibilă şi în Europa, potrivit Laboratorului Timp- Spaţiu al Observatorului din Paris. Ea a atins un maximum la ora 10.47 GMT (12.47, ora României) deasupra nord-estului Canadei şi Groenlandei.

În această zonă a fost eclipsa cea mai spectaculoasă, acoperind 90% din suprafaţa Soarelui, insuficient însă ca cerul să se întunece.

O eclipsă de Soare are loc atunci când Soarele, Luna şi Pământul sunt aliniate în această ordine.

Atunci când alinierea este aproape perfectă, conul de umbnră al Lunii atinge suprafaţa Terrei şi blochează tot discul Solar, iar eclipsa este totală.

De aceasă dată, ”alinierea nu a fost suficient de perfcetă pentru ca conul de umbră să atingă suprafaţa terestră. El a rămas în spaţiu, ceea ce înseamnă că nu a existat nicăieri şi în niciun moment o eclipsă totală”, precizează Deleflie.

În Franţa metropolitană, eclipsa a fost vizibilă între orele 10.00 GMT (12.00, ora României) şi 12.00 GMT (14.00, ora României) şi a acoperit zece până la 30% din suprafaţa astrului, în funţcie de regiune.

Cu ochiul liber nu s-a observat nicio diferenţă.

Cei mai norocoşi au putut să profite de acest spectacol atunci când cerul era degajat şi dacă au purtat echipament adaptat să le protejeze ochii.

Lumina intensă a Soarelui poate provoca arsuri oculare şi antrena leziuni iremediabile.

Este indispensabilă procurarea unor ochelari speciali de eclipsă.

”Cel mai mic defect pe suprafaţa ochelarilor, dacă nu sunt noi, inclusiv o gaură microscopică, poate provoca arsuri ochiului”, avertizează astronomul.

Altă posibilitate era vizita la o asociaţie de astronomie sau la un centru de observaţie, care organizează animaţii pentru a fi urmărită cu instrumente de mărire dotate cu filtre adaptate, prin care pot fi observate ”pete” şi ”protuberanţe” solare.

Această eclipsă a intervenit la 15 zile după o eclipsă totală de Lună care a ”înroşit” satelitul natural. Acest lucru se îndâmplă ”des”, deoarece Luna a făcut în acest interval ”o jumătate de tură în jurul Pământului, inversând cumva configurarea”, subliniază Deleflie.

Ultima eclipsă parţială în Franţa metropolitană a avut lco la 25 octombrie 2022.

La 12 august 2026 urmează să aibă loc o eclipsă totală, a cărei zonă de umbră totală nu va treversa Franţa, dar care va întuneca discul solar în proporţie de 92% vizibil de la Paris şi de 96% de la Marsilia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.