O delegaţie de la Consiliul de Securitate al ONU a vizitat duminică refugiaţi rohingya blocaţi de-a lungul frontierei între Bangladesh şi Myanmar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Myanmarul este supus unor presiuni internaţionale intense, din august 2017, în urma unei campanii militare catalogate drept o epurare etnică de către ONU - ceea ce Myanmarul dezminte - în statul Rakhin (vest), care a cauzat fuga către Balngladesh a aproximativ 700.000 de rohingya - o minoritate musulmană apatridă din această ţară cu populaţie majoritar budistă.

Delegaţia ONU urma să discute cu rohingya în tabere din Bangladesh, dar şi cu premierul Sheikh Hasina, iar apoi să se ducă în Myanmar să se întâlnească cu conducătoarea civilă  Aung San Suu Kyi şi să primească autorizaţia să survoleze statul Rakhin, o zonă în care accesul a fost puternic limitat de autorităţi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În Bangladesh, comisarul însărcinat cu refugiaţi în această ţară Mohammad Abul Kalam a declarat pentru AFP că delegaţia ONU, alcătuită din 26 de diplomaţi din 16 ţări, s-a dus mai întâi în tabăra Konarpara, în care se află aproximativ 6.000 de rohingya.

Potrivit şefului taberei, Dil Mohammad, delegaţia s-a întâlnit cu femei victime ale unor violenţe în statul Rakhin şi cu persoane în vârstă.

”I-am spus că rămânem aici pentru a ne salva viaţa”, a declarat ele pentru AFP. ”Dorim foarte mult să fim la noi acasă, cu condiţia ca securitatea să ne fie asigurată de ONU”.

Delegaţia urma să se ducă în tabăra Kutupalong, în care sute de rohingya au manifestat cu baderole reclamând restaurarea drepturilor lor în Myanmar. Ei au fost disperaţi, fără ciocniri, de poliţie, a constat AFP.

În această tabără, rohingya urmau să prezinte delegaţiei ONU 14 condiţii în vederea repartierii lor în statul Rakhin, a declarat reprezentantul lor, Mohibullah.

Consiliul de Securitate al ONU, ale cărui iniţiative sunt limitate de China - principala susţinătoare a Myanmarului - a îndemnat în mai multe autorităţile birmane să oprească operaţiunile militare, să acorde acces fără restricţii în vest şi la întoarcerea în securitate a rohingya.

Potrivit unii diplomat, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, delegaţia urma să discute cu autorităţile birmane un plan al lui Kofi Annan vizând să li se dea o identitate şi drepturi rohingya.

Vizita delegaţiei - de patru zile - este organizată de Kuwait, Regatul Unit şi Peru - care deţine preşedinţia în exerciţiu a Consiliului de Securitate al ONU în aprilie.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a anunţat cu o zi înainte de vizita delegaţiei că a numit un emisar în această criză, pe Christine Schraner Burgener.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.