Stagiarii din spitalele englezeşti au acceptat o creştere a salariului cu 22,3% propusă de către Guvernul laburist al lui Keir Starmer, anunţă sindicatul acestora şi Ministerul Sănătăţii, punând astfel capăt unui val de greve de 18 luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Stagiarii au au organizat o serie de greve în ultimele 18 luni, în semn de protest faţă de creşteri salariale mai mici decât inflaţia - începând din 2010 -, în pofida presiunilor legate de creşetrea costului traiului.

La puţin timp după ce s-a instalat la putere, în iulie, noul Guvernul laburist a propus o creştere substanţială - pe o perioadă de doi ani -, cu scopul de a opri acţiuni sindicale prin care medici au intrat în grevă în 11 rânduri.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Comitetul Stagiarilor din cadrul British Medical Association (BMA) din Anglia a anunţat luni că 66% dintre membrii săi s-au pronunţat prin vot în favoarea acestui acord.

”N-ar fi trebuit niciodată atât de mult să anjugem aici”, subliniază copreşedinţii Comisiei, Robert Laurenson şi Vivek Trivedi, salutând acordul drept ”sfârşitul a 15 ani de erodare a salariilor şi începutul a doi ani ai unor creşteri modeste mai mare decât inflaţia”.

Însă, adaugă ei, ”rămâne un drum lung de parcurs, medicii acuzând o rămânere în urmă cu 20,8% în termeni reali faţă de situaţia din 2008”.

Ministrul Sănătăţii Wes Streeting s-a felicitat cu privire la acord şi a reafirmat convinegerea Partidului Laburist că va repara moştenirea administraţiei conservatoare precedente, care a guvernat începând din 2010.

”Lucrurile nu ar fi trebuit niciodată să se degradeze în aşa măsură”, apreciază el într-un comunicat.

Grevele medicilor, care au antrenat anulări ale unor programări şi întârzieri ale unor tratamente, fac parte dintr-o serie de proteste în sectoarele public şi privat faţă de salarii şi condiţii de muncă, în contextul în care inflaţia a ”explodat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.