O curte de justiţie din Iran a condamnat-o pe Fariba Adelkhah, cercetătoare franco-iraniană, la 6 ani de închisoare sub acuzaţii de subminare a securităţii naţionale, relatează Reuters.
Potrivit avocatului ei, Saeid Dehghan, „Curtea Revoluţionară din Teheran a condamnat-o la cinci ani de închisoare pentru adunări şi conspiraţie împotriva securităţii naţionale a Iranului. Ea a mai primit un an de închisoare pentru propagandă împotriva republicii islamice”.
Dehghan a mai afirmat că va face apel împotriva sentinţei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Iranul a renunţat la acuzaţiile de spionaj aduse lui Adelkhah, dar ea a rămas în închisoare sub alte acuzaţii privind securitatea naţională, a spus avocatul în luna martie.
În plus, Iranul a respins apelul Franţei de a o elibera pe Adelkhah, antropolog în vârstă de 60 de ani, care a fost reţinută în iunie 2019, spunând că cererea reprezintă o intervenţie în problemele interne ale Teheranului.
Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie.
În luna martie, partenerul lui Adelkhah, profesorul Roland Marchal, care fusese reţinut odată cu ea, a fost eliberat. Marchal a fost eliberat după ce Franţa l-a eliberat pe inginerul iranian Jalal Ruhollahnejad, arestat pentru că ar fi încălcat sancţiunile SUA aplicate Teheranului. În mai 2019, o curte franceză de justiţie a aprobat extrădarea lui Ruhollahnejad în Statele Unite, ca să fie judecat pentru încercarea de a importa ilegal tehnologie militară americană pentru o companie iraniană.
În ultimii ani, armata iraniană a arestat zeci de cetăţeni cu dublă naţionalitate, cei mai mulţi fiind acuzaţi de spionaj.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.