Curtea Penală Internaţională (CPI) se pregăteşte să emită mandate pe numele liderilor israelieni şi Hamas în legătură cu Războiul din Fâşia Gaza, declară cinci oficiali israelieni şi străini, relatează The New York Times.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi alţi oficiali israelieni de rang înalt ar putea fi inculpaţi de CPI, care examinează totodată emiterea unor mandate pe numele unor lideri Hamas, potrivit acestor oficiali.
Oficiali israelinei sunt tot mai convinşi că CPI se pregăteşte să emită mandate de arestare pe numele unor oficiali guvernamentali cu privire la acuzaţii legate de războiul cu Hamas, potrivit acestor surse.
Oficialii israelieni şi străini citaţi cred că CPI examinează emiterea unor mandate şi pe numele unor lideri Hamas.
Oficialii israelieni ar putea să fie acuzaţi de împiedicarea furnizării de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza şi de continuarea unui răspuns execesiv de dur după atacul Hamas de la 7 octombrie în sudul Israelului, declară doi dintre cei cinci oficiali sub protecţia anonimatului, neautorizaţi să vorbească public despre acest subiect.
Oficialii israelieni, îngrijoraţi de eventualele consecinţe ale unei decizii în acest sens, declară că ei cred că Benjamin Netanyahu se află printre cei ale căror nume pot apărea într-un mandat de arestare.
Este neclar, însă, care lideri Hamas pot fi vizaţi şi care ar fi acuzaţiile.
Oficialii israelieni nu dezvăluie natura informaţiilor care îi îngrijorează cu privire la o eventuală acţiune a CPI.
Curtea Penală Internaţională nu a comentat aceste informaţii.
Eventuale mandate de arestare ale CPI pot fi considerate o ”mustrare morală umilitoare”, comentează NYT, mai ales în Israel, criticat dur în ultimele luni din cauza Războiului din Fâşia Gaza, inclusiv de către preşedintele american Joe Biden, care a denunţat o ”exagerare”.
Ele pot afecta campania militară israeliană împotriva Hamas
Unul dintre oficialii israelieni dezvăluie că decidenţii israelieni au fost informaţi cu privire la o posibilitatea ca CPI să emită mandate de arestare.
Oficialii israelieni şi străini citaţi declară că nu ştiu în ce stadiu se află acest ”proces”.
Eventuale mandate de arestare sunt aprobate de un complet de judecători şi nu conduc neapărat la un proces sau la arestarea imediată a celor vizaţi.
Procurorul-şef Karim Khan a anunţat că echipa sa anchetează incidente din Războiul din Fâşia Gaza, însă biroul său a refuzat să comenteze aceste informaţii, precizând că ”nu răspunde unor speculaţii de presă”.
Biroul lui Netanyahu nu a comentat.
Însă, vineri, premierul israelian avertiza că orice ”intervenţie” a CPI ”ar putea deschide un precedent periculos care ameninţă militari şi oficiali în toate democraţiile care luptă împotriva terorismului sălbatic şi agresiunii fără sens”.
Netanyahu nu spunea ce l-a făcut să facă aceste declaraţii, însă este posibil să fi răspuns unor speculaţii cu privire la mandate CPI din presa israeliană.
”Sub conducerea mea, Israelul nu va accepta niciodată vreo încercare a CPI de a-i submina dreptul inerent la autoapărare: Ameninţarea de a confisca militari şi oficiali în singura deocraţie din Orientul Mijlociu şi în singurul stat evreu din lume este scandaloasă. Noi nu i ne vom supune”, scria el.
Curtea Penală Internaţională, cu sediul la Haga, este singurul tribunal internaţional permanent care are puterea să urmărească persoane acuzate de genocid şi crime împotriva umanităţii.
Ea nu dispune de mijloace să-şi pună horărârile în aplicare, dar se bazează pe cei 124 de membri, între care se află statele membre ale Uniunii Europene (UE) dar nu Israelul şi nici Statele Unite, în vederea arestării celor pe numele cărora emite mandate de arestare.
Ea nu poate judeca inculpaţi în absenţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...