Talibanii, care au sărbătorit plecarea Statelor Unite din Afganistan defilând în vehicule militare la Kandahar, urmează să se angajeze la o sarcină uriaşă, şi anume de a guverna una dintre cele mai sărace ţări din lume, care nu ştie încă la ce să se aştepte de la ei, relatează Euronews.
Ei au anunţat că aşteaptă - pentru a anunţa alcătuirea Guvernului -, plecarea ultimilor militari străini din Afganistan.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Retragerea finală a avut deja loc, luni.
Această plecare, pe care preşedintele american Joe Biden a apărat-o aprig marţi, a pus capăt unui război de 20 de ani declanşat de intervenţia unei coaliţii internaţionale conduse de către Statele Unite în vederea îndepărtării talibanilor de la putere, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite.
”Nicio operaţiune nu este niciodată perfectă”, însă ”vrem să tragem toate concluziile posibile ale acestei experienţe”, a declarat miercuri seara secretarul american al Apărării Lloyd Austin, care se exprima în mod public pentru prima oară de la încheierea uneievacuări haotice a 124.000 de civili - afgani şi străini - de la Kabul.
UN ”GUVERN INCLUZĂTOR”?
Austin, un fost general care a luptat în Afganistan, a adus un omagiu solemn celor 800.000 de militari americani care s-au succedat din 2001 pe teritoriul afgan, într-un război care i-a costat viaţa pe 2.461 dintre ei - dintre care 13 în ultimele ore ale retragerii.
Talibanii s-au declarat în mai multe rânduri hotărâţi să formeze un ”guvern incluzător”, iar comunitatea internaţională avertizează că respectarea acestui angajament va fi un prim semnal în evaluarea încrederii care le poate fi acordată.
De când au preluat puterea, la 15 august, în urma unei campanii militare ale cărei succese rapide au surprins Occidentul, talibanii au depus eforturi să afişeze o imagine de deschidere şi moderaţie.
Însă promisiunile lor îi lasă sceptici pe mulţi afgani şi lideri străini, care păstrează întipărit în memorie regimul fundamentalist din perioada 1996-2001.
Numeroşi afgani şi occidentali se tem de un pas înapoi în domeniul drepturilor omului, după progresele înregistrate în ultimii 20 de ani, mai ales în privinţăa femeilor, care auacces la educaţie, au intrat în politică sau în presă.
Reporters sans frontières (RSF) a anunţat miercuri că doar mai puţin de 100 dintre cele 700 de jurnaliste afgane care se aflau în post în 2020 îşi mai exercită în prezent meseria.
”VREM SĂ AVEM RELAŢII BUNE CU SUA ŞI CU LUMEA”
Majoritatea ţărilor au avertizat că-i vor judeca după fapte, iar secretarul de Stat american Antony Blinken a subliniat că ”legitimitatea şi susţinerea” trebuie să fie ”meritate”.
”Vrem să avem relaţii bune cu Statele Unite şi cu lumea”, a răspuns marţi principalul purtăror de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid.
Noua putere talibană a autorizat, astfel, echipa afgană de cricket să se deplaseze la un meci în Australia, de la 27 noiembrie la 1 decembrie, a declarat miercuri AFP directorul executiv al Comitetului Afgan de Cricket, Hamid Shinwari.
În precedentul lor regim, talibanii au interzis majoritatea distracţiilor - inclusiv sportul -, iar stadionele erau folosite ca loc de execuţie publică.
Comunitatea internaţională le cere totodată talibanilor - care au refuzat să-l predea pe liderul Al-Qaida Osama ben laden după atacurile teroriste de la 11 septembrie - să nu lase Afganistanul să devină un sanctuar al terorismului.
Al-Qaida i-a felicitat marţi pe talibani pentru victorie.
”Dezastrul afgan al Americii şi NATO marchează începutul sfârşitului erei sumbre a hegemoniei occidentale şi ocupaţiei militare a pământurilor islamice”, a subliniat organizaţia teroristă.
Talibanii au organizat de sâmbătă şi până luni un consiliu al liderilor lor, la Kandahar - leagănul lor spiritual -, sub patronajul liderului lor suprem, Hibatullah Akhundzada, care nu şi-a făcut încă apariţia în public de când a fost numit în funcţie, în mai 2016, potrivit unui comunicat publicat marţi.
Aceste discuţii au vizat formarea Guvernului, situaţia securităţii şi repornirea serviciilor publice.
VIDEO: Taliban showcase captured military equipment in Kandahar pic.twitter.com/ZwY0LQ18NP
— AFP News Agency (@AFP) September 2, 2021
Talibanii au defilat miercuri cu zeci de vehicule militare obţinute pe câmpul de luptă de la trupele americane, ale NATO sau de la fosta armată guvernamentală.
REPUNEREA PE ŞINE A UNEI ECONOMIIDEVASTATE DE RĂZBOI
Islamiştii, care au promis să nu se răzbune pe cei care au lucrat pentru Gvernul precedent, au de pus pe şine o economie devastată de război şi care depinde de ajutorul internaional - în mare parte ”îngheţat” în ultimele zile.
Cea mai urgentă provocare este găsirea unor fonduri în vederea plătirii salariilor funcţionarillor şi menţinerii în funcţiune a infrastructurii vitale - apă, electricitate, comunicaţii.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat marţi cu privire la o ”catastrofă umanitară” în Afganistan şi cu privire la ”ameninţarea unei prăbuşiri totale a serviciilor de bază”.
Talibanii urmează, de asemenea, să dovedească faptul că au expertiza să conducă ţara, din care au fugit mii de afgani - adesea cei mai educaţi şi calificaţi - după ce au venit ei la putere.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...