Nunărul telefonului mobil personal al premierului conservator britanic Boris Johnson este accesibil pe Internet de 15 ani, scrie vineri presa britanică, care evocă îngrijorări cu privire la securitatea naţională a Regatului Unit, relatează AFP.
Acest număr de telefon - care apare într-un comunicat de presă ce datează din 2006, pe când Boris Johnson era un deputat în opoziţie - pare să fie cel pe care liderul conservator îl foloseşte în prezent, potrivt BBC.
Apelat de AFP, numărul a condus vineri dimineaţa la un mesaj automat care anunţa că numărul de telefon nu mai este în serviciu.
Contactat de AFP, Downing Street nu a comentat.
Secretarul de stat de la Ministerul britanic de Interne Victoria Atkins dă asigurăr că premierul ”îşi cunoaşte mai bine ca oricine responsabilităţile în domeniul securităţii naţionale”.
Această dezvăluire intervine în contextul în care Boris Johnson este vizat de atacuri tot mai puternice la adresa integrităţii sale - mai ales cu privire la un schimb de SMS-uri cu industriaşul James Dyson.
În aceste schimburi, de la începutul pandemiei covid-19, în martie 2020, Boris Johnson a promis ”să rezolve” statutul fiscal al salariaţilor producătorului de aparate electrocasnice ce urmau să vină în Regatul Unit pentru a produce aspiratoare.
Acest scandal relevă legături foarte strânse între puterea conservatoare şi interese private şi marea sa disponibilitate de a răspunde în mod direct în comunicări cu oameni de afaceri.
Presa britanică scrie că înalta administraţie britanică i-a recomandat deja premierului să-şi schimbe numărul de telefon, însă acesta a ignorat-o.
Faptul că numărul personal al premierului este public ”este important”, pentru că ”este un bun preţios”, comentează Peter Ricketts, un fost consilier în probleme de securitate naţională din Regatul Unit, la postul de radio BBC.
El consideră că era ”în interesul” liderului să-şi asigure securitatea online, la fel ca alţi oficiali politici de rang înalt, în general, ”ale căror convorbiri la telefon sunt susceptibile să conţină elemente sensibile” sau susceptibile să fie ţinta unor presiuni sau şantajului.
Deputata laburistă Rachel Hopkins subliniază, pe Twitter, că a ridicat problema numărului de telefon al lui Johnson într-o audiere parlamentară, săptămâna aceasta, ”din motive evidente de securitate şi unor implicaţii pe termen lung de lobbying, dar şi din cauza riscului şantajului”.
RENOVARE ÎN VALOARE DE 200.000 DE LIRE STERLINE
Între alte scandaluri care zguduie Guvernul Johnson, Comisia Electorală, care reglementează conturile bancare ale partidelor politice, a anunţat miercuri că a deschis o anchetă cu privire la finanţarea renovării apartamentului pe care Boris Johnson îl ocupă pe Downing Street.
Presa scrie că această renovare a costat 200.000 de lire sterline (230.000 de euro) - cu mult mai mult decât fondul public de 30.000 de lire sterline de care dispune.
Altă sursă de stânjeneală sunt declaraţii atribuite lui Boris Johnson, care a declarat la sfârşitul lui octombrie, pentru a se opune unei noi carantine pe care până la urmă a impus-o, ”fără alte nenoricite de carantine, să lăsăm cadavrele să se adune cu miile”.
Cu mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor locale de la 6 mai, Partidul Conservator reuşeşte, în pofida acestor ”cutremure”, să-şi păstreze un avans de 11 puncte procentuale faţă de Partidul Laburist - 44% în intenţiile de vot, faţă de 33% -, arată un sondaj YouGov publicat joi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...