Noul premier al Groenlandei Jens-Frederik Nielsen a subliniat în prima sa vizită în Danemarca că uriaşa insulă arctică nu va fi niciodată o ”proprietate” de vânzare şi a catalogat drept ”lipsite de respect” declaraţii americane despre o anexare a acestui teritoriu autonom danez, relatează AFP.
Tensiuni puternice au loc între Washington şi Copenhaga după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat în mai multe rânduri că vrea să preia controlul acestui teritoriu autonom danez, invocând motive de securitate şi refuzând să excludă recurgerea la violenţă în vederea preluării controlului.
”Nu vom fi niciodată, un mare nicodată, proprietatea pe care cineva o poate cumpăra şi acesta este cel mai important mesaj de înţeles”, a declarat duminică Jens-Frederik Nielsen în faţa presei, la Copenhaga, alături de premierul danez Mette Frederiksen..
Aceasta este prima vizită în Danemarca a noul premier după ce a preluat conducerea unui Guvern de coaliţie, în urma unei victorii, în martie, în alegeri legislative groenlandeze, a Partidului său Democraţii (centru-dreapta).

Today, Greenland's PM Jens-Frederik Nielsen met with PM Mette Frederiksen in Denmark to discuss future cooperation and shared priorities. Tomorrow, he returns to Nuuk along with His Majesty King Frederik X pic.twitter.com/FoN5gzibSs
— Denmark in USA (@DenmarkinUSA) April 27, 2025
”Ne aflăm în prezent într-o situaţie în care trebuie să rămânem uniţi”, a declarat Nielsen, care a apreciat că ”declaraţiile Statelor Unite au fost lipsite de respect”.
”Sunt întru totul de acord”, a subliniat, la rândul său, Mette Frederiksen.
Atunci când Donald Trump spune că vrea să cumpere Groenlanda ”nu este o glumă”, dădea asigurări, la sfârşitul lui ianuarie, secretarul de Stat american Marco Rubio.
”Cred că avem nevoie de pace internaţionlă, iar dacă nu o avem, acest lucru va constitui o ameninţare majoră la adresa lumii noastre. Cred, aşadar, că Groenlanda este foarte importantă în pacea internaţională”, le declara joi Donald Trump unor jurnalişti.
Vicepreşedintele său, J. D. Vance, a vizitat în acest teritoriu o bază americaă, la Pituffik, o vizită pe care atât Danemarca, cât şi Groenlanda au perceput-o ca pe o provocare.
Vance acuza atunci Danemarca că ”nu face treabă bună pentru poporul Groenlandei”, căreia i-a reproşat că nu a investit suficient pe insulă.
Ministrul danez de Externe Lars Løkke Rasmussen îi răspundea pe reţele de socializare că ”suntem deschişi criticilor, dar daţi-mi voie să fiu întru totul cinstit: nu apreciem tonul pe care sunt formulate”.
Jens-Frederik Nielsen reacţiona atunci apreciind că ”Statele Unite nu vor obţine Groenlanda. Noi nu aparţinem nimănui altcineva. Noi ne decidem viitorul”.
Duminică el a refirmat că Guvernul său este dispus să aprofundeze relaţiile cu Statele Unite.
”Suntem pregătiţi de un parteneriat solid, suntem pregătiţi de mai multă dezvoltare, dar vrem respect”, a subliniat el. ”Nu putem avea un un partener fără un respect reciproc”.
Vizita sa de două zile în Danemarca a avut loc în urma unei vizite, la începutul lui aprilie, în Groenlanda a premierului danez, care sublinia atunci, adresându-se liderilor americani că ”nu puteţi anexa altă ţară”.
Guvermul danez a subliniat săptămâna trecută, într-un comunicat în care anuţa vizita lui Nielsen, că în centrul discuţiilor se află o cooperare bilaterală.
”Trebuie să ne susţinem reciproc în situaţia de politică externă în care se află în prezent Groenlanda şi regatul” danez, a subliniat Mette Frederiksen.
Nielsen se întâlneşte, la Copenhaga, cu regele Frederik al X-lea şi membri ai Parlamentului.
Casa regală a Danemarcei a anunţat că regele efectuează începând de luni o vizită în Groenlanda, unde rămâne până joi.
Potrivit unor sondaje, o majoritate a celor 57.000 de locuitori ai acestui teritoriu autonom danez vor ca Groenlanda să fie independentă şi nu vor să fie anexată de către Statle Unite.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.