Frizerul Hakim Ekinci din Istanbul, un vechi susţinător al lui Recep Tayyip Erdogan, nu va vota duminică pentru preşedinte, acuzând că politicile economice ale acestuia au erodat puterea de cumpărare a turcilor, iar mulţi dintre ei nu-şi mai pot permite nici măcar alimentele de bază, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Erdogan şi partidul său AKP, cu rădăcini islamiste, au reuşit să îşi menţină baza de votanţi, formată în principal din turci musulmani conservatori cu venituri mici, datorită creşterii economice puternice din primii 10 ani de guvernare.

Însă o criză a costului vieţii, declanşată de programul economic viciat al lui Erdogan din ultimul an şi jumătate, i-a erodat popularitatea, reprezentând cea mai mare provocare electorală pentru cei 20 de ani de când se menţine la putere.

Unele sondaje îl arată pe Erdogan în urma principalului său adversar, Kemal Kilicdaroglu, înainte de primul tur de scrutin de duminică - deşi diferenţa s-a redus recent. Cursa parlamentară rămâne pe muchie de cuţit, opoziţia putând obţine o majoritate strânsă.

"Obişnuiam să putem cumpăra trei-patru sacoşe cu alimente cu 150-200 de lire (7,7-10 dolari). Eu şi soţia mea abia le puteam căra. Acum abia dacă putem umple două pungi", a spune Ekinci, în vârstă de 63 de ani, care are o frizerie în cartierul Besiktas din Istanbul. "Aş spune că cei responsabili sunt cei care ne guvernează. Cred că sunt decizii greşite pe care le-au luat. Am fost un susţinător al AKP, dar nu mă gândesc să votez pentru ei", mărturiseşte frizerul.

INFLAŢIE GALOPANTĂ

Opiniile lui Ekinci sunt reprezentative pentru milioane de turci, care de ani de zile trebuie să facă faţă unei inflaţii galopante. Preţurile la alimente au crescut cu 54%, de la un an la altul, în aprilie, iar inflaţia globală a scăzut la 43,7% după ce a atins un vârf de 85,5% în octombrie, cel mai ridicat nivel sub conducerea lui Erdogan.

Inflaţia anuală a rămas de două cifre în aproape toţi cei cinci ani de la alegerile generale din 2018. Ea a început să crească brusc după o criză monetară la sfârşitul anului 2021, declanşată de o serie de reduceri ale ratei dobânzii, în conformitate cu opiniile neortodoxe ale lui Erdogan.

Ekinci a declarat că a început să se îndoiască de sprijinul său pentru preşedinte şi AKP din motive economice la scurt timp după alegerile din 2018 şi a luat o decizie definitivă de a nu-i mai vota după criza monetară din 2021.

Lira turcească a pierdut 44% din valoare în 2021 şi 30% în 2022. A pierdut însă 76% în timpul celui de-al doilea mandat de preşedinte al lui Erdogan, marcat de mai multe crize valutare din cauza unor politici incorecte, de evoluţii geopolitice precum războiul din Ucraina şi de disputele dintre Ankara şi Washington. "Rata de schimb este incontrolabilă. Nu ne putem permite nimic. Nimic din ceea ce au spus nu a ţinut, prin urmare nu inspiră încredere", a declarat Ekinci.

VICTORIA NU MAI ESTE ASIGURATĂ

Frizerul lucrează singur după ce a fost nevoit să îşi concedieze cei doi angajaţi şi spune că nu poate obţine niciun împrumut bancar în ciuda reducerilor ratei, deoarece autorităţile limitează împrumuturile de consum pentru a ţine în frâu inflaţia. De asemenea, împrumuturile sale în valută au crescut ca valoare în lire, deoarece moneda a scăzut.

Însă mulţi alegători ai AKP cred în continuare că doar Erdogan poate repara economia sau dau vina pe alţi factori pentru starea actuală a acesteia. Halime Duman, rezidentă în Istanbul, spune că oamenii care măresc preţurile pentru a obţine profituri mai mari sunt de vină pentru scumpirea costului vieţii. "(Erdogan) o poate rezolva cu o mişcare din încheietura mâinii", a spus ea, luându-şi o pauză de la cumpărăturile pe care le face într-o piaţă agricolă din centrul Istanbulului. În opinia ei, opoziţia, inclusiv alianţa de opoziţie a lui Kilicdaroglu, este numai vorbe.

"Ei nu trec la acţiune", spune femeia.

Birol Baskan, autor şi analist politic neafiliat niciunui partid, a declarat că nici măcar susţinătorii "hardcore" ai lui Erdogan nu neagă faptul că economia nu merge la fel de bine ca la începutul guvernării sale.

"Motivul pentru care acest partid a continuat să câştige a fost că a livrat alegătorilor anumite beneficii materiale. Este pentru prima dată când magia pare să nu funcţioneze din cauza economiei, din cauza inflaţiei ridicate (şi) a creşterii costului vieţii".

"A afectat grav buzunarul oamenilor şi de aceea cred că victoria în aceste alegeri nu mai este atât de asigurată", arată expertul.

"NIMIC ALTCEVA DECÂT FOAME"

Unii alegători nu sunt încrezători nici în faptul că opoziţia va atenua imediat îngrijorările economice. Talat Gul, un zidar de marmură, nu a votat niciodată pentru AKP sau pentru aliaţii săi. În prezent, el nu vede "nimic altceva decât foamete" în jurul său, dar se îndoieşte că lucrurile se vor schimba rapid în bine dacă opoziţia va câştiga.

"Ei au creat în ultimii 21 de ani o Turcie care nu poate fi schimbată. Va fi nevoie de 20 de ani pentru a-şi reveni, indiferent cine vine la putere. Dar eu vreau doar ca (Erdogan) să plece", a spus el, plimbându-se în jurul pieţei fermierilor.

Ekinci, bărbierul, nu s-a decis încă pentru cine va vota dintre cei trei candidaţi care se opun lui Erdogan. "(Kilicdaroglu) poate fi o persoană onestă... dar nu au anunţat nimic care să mă convingă", spune el. "Vreau ca rata de schimb a dolarului să scadă (după alegeri). Vreau ca preţul benzinei să scadă. Vreau ca inflaţia să scadă", a enumeră Ekinci.

"Vreau să mă întorc la viaţa mea de acum cinci sau şase ani. Vreau să pot merge la un picnic, să călătoresc în străinătate", mărturiseşte bărbatul,

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.