Brexitul nu a avut loc joi? Nu e vina mea, s-a apărat, în mare, premierul britanic Boris Johnson, care a aruncat asupra opoziţiei laburiste vina eşecului său de a-l realiza, deschizând astfel campania electorală în vederea alegerilor anticipate de la 12 decembrie, relateaz AFP.
Ajuns la putere în iulie - cu promisiunea de a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană ”cu orice preţ” la 31 octombrie -, premierul a jurat că ar prefera să fie ”mort în fundul unei gropi” decât să ceară o nouă amânare.
Însă el a fost obligat, între timp, să-şi înghită vorbele şi să le ceară europenilor o amânare până la 31 ianuarie, din cauză că acordul său al Brexitului nu a fost ratificat în Parlament.
”Astăzi ar fi trebuit să fie ziua în care Brexitul să fie realizat şi în care noi am fi părăsit în sfârşit UE”, a spus Boris Johnson înainte să viziteze o şcoală, un spital şi un post de poliţie, anunţând astfel în mod clar care sunt temele sale în campania acestor alegeri legislative, al treilea scrutin în patru ani.
VINA PARLAMENTULUI
Dacă Brexitul nu a fost făcut până la urmă, aceasta nu este vina sa, ci a lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului laburist (Labour), principala formaţiune din opoziţie, a dat asigurări premierul, care se teme în prezent că ar putea pierde voturi ale alegătorilor care susţin Brexitul, din cauza acestei promisiuni nerespectate.
”În pofida noului acord excelent pe care eu l-am încheiat cu UE, Jeremy Corbyn s-a opus ca acest lucru să se întâmple, preferând mai multă indecizie, mai multă amânare şi mai multă incertitudine pentru familii şi întreprinderi”, a adăugat liderul Guvernului conservator.
Aproape imediat după ce a ajuns la conducerea Executivului - în urmă cu 100 de zile -, Boris Johnson a angajat un război deschis cu deputaţii, pe care-i opune ”poporului”, al cărui reprezentant se vrea.
”Este în mod clar Parlamentul cel care a eşuat să realizeze Brexitul”, a subliniat în acelaşi sens ministrul Transporturilor Grant Shapps, joi, la BBC.
Boris Johnson "a făcut absolut tot ceea ce a stat în puterea sa pentru ca Parlamentul să audă raţiunea”, a continuat el, ”dar fapt este că Parlamentul a făcut în aşa fel încât acest lucru să nu se întâmple”.
Aceste acuzaţii de obstrucţionare a Brexitului au fost respinse de către Jeremy Corbyn.
"Boris Johnson a promis timp de luni de zile că vom ieşi din UE astăzi (joi). Incapacitatea sa de a o face este numai şi numai vina sa”, a reacţionat el pe Twitter.
APĂRĂTOR AL POPORULUI
Laburiştii speră să poată negocia propriul acord cu Bruxellesul, după care să-l supună aprobării prin referendum.
”Partidul Laburist va rezolva Brexitul dând ultimul cuvânt poporului, în şase luni, dându-i de ales între un acord de divorţ credibil şi rămânerea (în UE). Iar noi vom pune în practică ceea ce decideţi voi”, a promis Corbyn, fără să-şi dezvăluie propria preferinţă.
Pentru a ieşi din impasul Brexitului, care paralizează Regatul Unit de la referendumul de la 23 iunie 2016, adoptat cu aproape 52% dintre voturile exprimate, Parlamentul s-a hotărât marţi să convoace alegeri legislative anticipate la 12 decembrie.
Însă, în loc să insiste asupra ieşirii din UE, Jeremy Corbyn se poziţionează ca apărător al poporului în faţa ”elitelor”, după ani de austeritate conservatoare, lansând campania electorală joi.
”Aceste alegeri sunt o ocazie unică să ne transformăm ţara, să luptăm împotriva intereselor stabilite care împiedică oamenii să avanseze şi să ne asigurăm că nicio comunitate nu este abandonată”, urma el să declare, potrivit serviciilor sale.
În vizorul său sunt ”fraudatorii fiscali”, ”proprietarii puţin scrupuloşi”, ”patronii răi” şi ”marii poluatori”.
“Labour will put wealth and power in the hands of the many. Boris Johnson’s Conservatives, who think they’re born to rule, will only ever look after the privileged"
— BBC Politics (@BBCPolitics) October 31, 2019
Jeremy Corbyn launches Labour election campaign adding “the choice could not be clearer”https://t.co/iTyWR3xudz pic.twitter.com/2BRIu2ZS0D
Aproape 60 de deputaţi au anunţat că nu mai candidează în alegeri, inclusiv un număr important de conservatori moderaţi. Între ei se află şi ministrul Culturii Nicky Morgan, care îşi motivează decizia prin insultele şi ameninţările pe care le primeşte din cauza funcţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...