La două săptămâni după ce a câştigat alegerile cu o largă majoritate şi întors de la prima sa reuniune internaţională ca prim-ministru - summitul NATO de la Washington -, Keir Starmer îi găzduieşte joi pe liderii din Comunitatea Politică Europeană (CPE) la Palatul Blenheim, în Oxfordshire, locul de naştere al lui Winston Churchill, o ocazie de a-şi promova dorinţa de a reseta relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit şi de a reafirma sprijinul pentru Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CPE, grup înfiinţat după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, reuneşte peste 40 de state europene. Pentru noul lider al Marii Britanii găzduirea acestui summit - precedentele având loc în Cehia, Republica Moldova şi Spania - reprezintă o altă oportunitate de a face presiuni pentru o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, în special înainte de posibila alegere a lui Donald Trump la preşedinţia SUA, ceea ce sugerează că Europa trebuie să facă mai mult pentru a avea grijă de propria securitate, scrie Reuters.

"Nu putem lăsa provocările trecutului recent să ne definească relaţiile din viitor. De aceea, securitatea europeană se va afla în prim-planul priorităţilor externe şi de apărare ale acestui guvern şi de aceea mă concentrez pe valorificarea acestui moment pentru a reînnoi relaţia noastră cu Europa", a declarat Starmer într-un comunicat. "CPE va da startul noii abordări a acestui guvern faţă de Europa, una care nu ne va aduce beneficii doar acum, ci şi pentru generaţiile viitoare", a adăugat premierul britanic.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Predecesoarea sa conservatoare, Liz Truss, a fost cea care s-a oferit în 2022 să găzduiască reuniunea în 2022. Rishi Sunak a ales data şi locul de desfăşurare - şi apoi a apăsat butonul politic al scaunului ejector prin convocarea alegerilor cu câteva săptămâni înainte. Pentru Starmer, care îi ia acum locul lui Sunak ca prim-ministru şi doreşte să apropie Regatul Unit de Europa după ani de turbulenţe legate de Brexit, summitul oferă o şansă de resetare a relaţiilor.

Starmer este hotărât să restabilească legăturile Marii Britanii cu UE după ce votul din 2016 pentru părăsirea blocului european a creat ani de relaţii dificile. El a declarat că nu crede că Marea Britanie va reintra pe piaţa unică sau în uniunea vamală în timpul vieţii sale. Starmer se poate folosi însă de summiturile NATO şi de CPE pentru a încerca o încălzire a relaţiilor în domeniul securităţii.

Oficialii subliniază faptul că discuţiile sunt la început, iar obiectivul final de negociere a unui pact de securitate, care să acopere o gamă largă de domenii, cum ar fi energia, lanţurile de aprovizionare, pandemiile şi migraţia, va apărea mult mai târziu în cadrul negocierilor.

Cu toate acestea, CPE îi oferă lui Starmer, care va fi prezent alături de ministrul său de externe David Lammy şi de Nick Thomas-Symonds, ministrul său pentru relaţiile cu UE, o nouă şansă de a organiza o reuniune cu un număr de participanţi care, în mod normal, ar lua luni de zile unui nou guvern pentru a o convoca. Pentru Starmer, summitul a fost descris ca un "speed-dating politic" - o oportunitate de a se întâlni cu zeci de lideri europeni într-o singură zi, scrie POLITICO.

Ministrul britanic al apărării, John Healey, a declarat că la Washington, echipa laburistă  "s-a întâlnit şi a discutat cu fiecare dintre cele 32 de state membre (NATO), cu Ucraina, desigur, şi cu cele patru ţări indo-pacifice" invitate.

MOLDOVA, PE LISTA DISCUŢIILOR

La Palatul Blenheim, se aşteaptă ca liderii, inclusiv preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, nu numai să îşi exprime sprijinul reînnoit pentru Kiev, ci şi să discute despre securitatea energetică, protejarea democraţiei şi migraţie.

Unii critici spun că CPE nu este altceva decât un forum de discuţii, adesea nefiind vorba de acorduri ferme, dar alţii spun că natura sa informală încurajează conversaţii mai ample, ceea ce, potrivit unei surse guvernamentale germane, consolidează "coeziunea geopolitică între UE şi ţările terţe din regiune".

Un oficial francez a declarat că Londra doreşte ca CPE să solicite măsuri împotriva flotei fantomă ruse de petroliere care evită sancţiunile, prin închiderea lacunelor, în timp ce Moldova, care se învecinează cu Ucraina, şi Franţa vor lucra la cooperarea pentru a lupta împotriva interferenţelor străine.

Starmer va lua parte la grupul de lucru privind migraţia şi la grupul pentru Moldova pentru a sublinia suveranitatea şi democraţia acestei ţări în faţa interferenţelor ruseşti. El va susţine, de asemenea,  ideea desfăşurării unor unităţi de reacţie rapidă pentru a prelua controlul frontierelor naţionale.

Dar poate cel mai important pentru Starmer este dezvoltarea de relaţii personale cu alţi lideri, un lucru pe care îl consideră esenţial pentru modul în care lucrează pentru a obţine cele mai bune rezultate. El l-a primit miercuri pe prim-ministrul irlandez Simon Harris la reşedinţa sa de la ţară Chequers şi îl va primi joi la cină pe preşedintele francez Emmanuel Macron. Sunt doi dintre cei mai apropiaţi vecini ai săi.

"Va fi o oportunitate pentru premierul laburist de a-şi prezenta viziunea sa privind o resetare a relaţiei dintre Regatul Unit şi UE", a declarat marţi un oficial de la Elysée.

Starmer va avea, de asemenea, o serie de întâlniri bilaterale, inclusiv cu prim-ministrul polonez Donald Tusk.

"Această reuniune a liderilor europeni este o oportunitate de a merge mai departe şi de a începe să realizăm priorităţile cetăţenilor", a declarat Starmer.

UN BAZAR POLITIC

Formatul CPE, mai restrâns ca număr de participanţi decât Adunarea Generală a ONU, dar mai amplu decât reuniunile Consiliului UE, lasă "timp şi spaţiu pentru negocieri", a declarat un diplomat european. "Aceste reuniuni ale CPE sunt întotdeauna lipsite de substanţă atunci când vine vorba de agenda plenară. Majoritatea liderilor sunt mai fericiţi atunci când există suficient timp pentru a avea întâlniri bilaterale cu alţii. Este aproape ca un bazar în care toţi vin cu mici liste de lucruri de făcut pe care doresc să le rezolve cu unul sau mai mulţi lideri", a spus diplomatul citat de POLITICO.

Acest lucru i s-ar putea potrivi şi lui Starmer. Noul prim-ministru al Regatului Unit are şi el o listă lungă de "to do": doreşte progrese în ceea ce priveşte migraţia transfrontalieră, revizuiri ale acordului comercial Brexit "ratat" al lui Boris Johnson şi un nou pact de securitate extins cu UE, care să acopere totul, de la lanţurile de aprovizionare la schimbul de informaţii. Starmer a folosit deja reuniunea NATO de săptămâna trecută de la Washington pentru a prezenta pactul de securitate colegilor din UE şi pentru a lansa discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz cu privire la un acord bilateral de apărare "aprofundat".

Până în prezent, însă, liderii europeni au fost oarecum timizi cu noul premier britanic. Întrebat ce vrea Franţa de la resetarea anglo-europeană, oficialul francez citat mai sus a răspuns: "Să nu inversăm lucrurile - există un nou guvern în Regatul Unit şi depinde de el să explice cum vede relaţia sa viitoare cu UE". Această afirmaţie s-a făcut ecoul unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a declarat săptămâna trecută că "revine Regatului Unit să spună ce doreşte pentru a face relaţia să avanseze".

Astfel de comentarii i-au făcut pe unii oficiali britanici să fie îngrijoraţi că Starmer ţinteşte prea sus. "Europa s-a săturat să vorbească despre negocieri", a avertizat un oficial al Ministerului de Externe al Regatului Unit. Şi mai rău pentru Starmer, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu va putea participa personal la summit, pentru că va trebui să fie la Strasburg, unde aşteaptă votul Parlamentului European pentru un al doilea mandat.

SIMBOLISTICA PALATULUI BLENHEIM

Palatul Blenheim este o casă domnească barocă din Oxfordshire-ul rural, la două ore de mers cu maşina de Londra. Numărul limitat de locuri de cazare în apropiere înseamnă că majoritatea liderilor aduc doar un anturaj restrâns. Dar palatul a fost ales pentru simbolismul său, nu pentru caracterul său practic. Diplomaţii britanici par obligaţi să menţioneze cu fiecare ocazie că acesta a fost casa familiei lui Winston Churchill, prim-ministrul britanic din timpul războiului şi un susţinător notoriu al cooperării europene, notează POLITICO.

Cu toate acestea, alte aspecte ale istoriei locului sunt mai puţin diplomatice. Construită în 1705, a fost numită după Bătălia de la Blenheim, în care o armată aliată condusă de englezi a învins categoric o forţă franceză şi bavareză. Casa de ţară a fost concepută ca o recompensă pentru ducele de Marlborough, comandantul lăudat care a trimis francezii şi bavarezii la plimbare şi a consolidat locul Marii Britanii ca putere de prim rang în Europa. Este o istorie care poate, uneori, s-a potrivit cu abordarea conservatorilor faţă de continent. Dar dacă Starmer doreşte să reseteze relaţia, va avea nevoie de o abordare diferită.

Charles Grant, directorul think tank-ului Centre for European Reform, a declarat că Starmer trebuie să fie "modest" şi să recunoască faptul că "Marea Britanie are o reputaţie proastă" în Europa. "Ei ştiu că nu sunteţi Boris Johnson", a scris el, într-o scrisoare deschisă către noul premier. "Dar reprezentaţi o ţară care, în ceea ce îi priveşte, s-a comportat îngrozitor în timpul lungilor ani de negocieri pentru Brexit", a arătat expertul.

Diplomaţii europeni tind să fie de acord. "Cel mai bun lucru pe care Starmer l-ar putea face, dacă scopul său este să repare legăturile cu UE, este să emane încredere, căldură şi pragmatism", a declarat un diplomat pentru POLITICO.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.