Noul şef al diplomaţiei de la Chişinpu, Mihai Popşoi, a depus luni jurământul şi a pledat pentru continuitatea politicii externe proeuropene, subliniind că relaţia cu Rusia „va fi una principială”, bazată pe interesul cetăţenilor moldoveni, relatează presa locală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Avem mult de lucru, avem de întreprins acţiuni importate ca să pornim negocierile de aderare la UE şi ca să le realizăm. Chiar dacă avem o instituţie aparte care se va ocupa de acest proces, rolul MAEIE rămâne important. Prioritară rămâne relaţia cu România şi Ucraina, care ne apără. Suntem datori să facem totul ca Ucraina să reziste, ca să primească sprijin internaţional în continuare”, a declarat preşedinta Maia Sandu, la ceremonia de depunere a jurământului noului ministru de externe.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean i-a urat „bun venit” în guvern noului ministru de externe. „De aici in colo avem de muncit foarte mult şi pe dimensiunea de externe, şi pe cea de integrare europeană”, a punctat premierul Dorin Recean.

Mihai Popşoi a declarat că funcţia de şef al diplomaţiei Republicii Moldova este şi o „onoare”, şi o „mare responsabilitate”. Oficialul a declarat că printre obiectivele sale în această funcţie se regăsesc: consolidarea dialogului politic cu România, Ucraina, SUA, Bruxellesul şi ţările UE. „Trebuie să fim mult mai ambiţioşi, trebuie să valorificăm toate mijloacele pe care le are diplomaţia noastră”, a menţionat Mihai Popşoi.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Federaţia Rusă, Popşoi a declarat că „poziţia Republicii Moldova în comunicarea cu orice stat”, inclusiv Rusia, este una „principială”, „bazată pe interesul moldovenilor”, având la bază respectarea „suveranităţii, independenţei şi unităţii teritoriale” a Republicii Moldova. „Acestea sunt bazele relaţiilor noastre atât cu Federaţia Rusă, cât şi cu orice alt stat”, a punctat Popşoi, citat de NewsMaker.

Întrebat dacă Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) va fi reorganizat, în contextul în care urmează a fi creat un minister pentru afaceri europene, Popşoi a explicat: „MAEIE nu urmează să fie reformat, continua să-şi exercite mandatul aşa cum a făcut-o şi până acum, doar că acea componentă a integrării se transferă în afaceri europene şi va fi preluată de către Cristina Gherasimov. Ministerul îşi continuă activitatea, cum a fost, aşa şi rămâne”.

Imediat după ce a fost propus pentru funcţia de ministru de externe, Mihai Popşoi a discutat cu şefa diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, care l-a invitat în vizită în România. „I-am mulţumit doamnei ministru Luminiţa Odobescu pentru invitaţia de a efectua o vizită la Bucureşti pe care o voi onora cu o deosebită plăcere în cel mai scurt timp”, a scris Popşoi pe reţelele sociale.

Mihai Popşoi preia portofoliul Externelor după ce Nicu Popescu a demisionat din această funcţie săptămâna trecută. Popşoi a fost desemnat de premierul Dorin Recean ca şef al diplomaţiei în data de 24 ianuarie – în aceeaşi zi în care Popescu şi-a anunţat demisia. Tot atunci, Recean a anunţat că Cristina Gherasimov se alătură cabinetului de miniştri. Ea va conduce Ministerul pentru Afaceri Europene. Deocamdată nu a fost anunţată data la care Gherasimov va depune jurământul de învestire, urmând mai întâi ca premierul să ceară parlamentului, joi, să aprobe modificarea structurii guvernului. Cristina Gherasimov, care va avea rang de vicepremier, va fi totodată negociatorul-şef al Chişinăului în discuţiile cu Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI Cristina Gherasimov va fi negociatorul-şef pentru Republica Moldova în procesul de aderare la UE, confirmă premierul Dorin Recean

Mihai Popşoi, în vârstă de 36 de ani, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2019, unde a ajuns pe listele Blocului electoral ACUM, format din Platforma DA şi PAS (actualul partid de guvernământ). Ulterior, Popşoi a fost reales deputat în Parlamentul de la Chişinău în 2021, pe listele PAS – partid al cărui vicepreşedinte este din 2017.

Popşoi are un doctorat în studii politice la Universitatea din Milano, Italia. Până a intra în Parlament, acesta a oferit consultanţă politică mai multor organizaţii internaţionale. De asemenea, potrivit CV-ului său, Popşoi a lucrat ca manager de proiect la Centrul NATO din Moldova, precum şi analist politic la Ambasada SUA din Moldova.

CITEȘTE ȘI Luminiţa Odobescu a discutat cu Mihai Popşoi, propus pentru funcţia de ministru de Externe al R. Moldova: Am confirmat angajamentul României pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Moldova, avansarea proiectelor comune şi a cooperării bilaterale

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.