Noua Zeelandă şi-a suspendat marţi tratatul de extrădare cu Hong Kongul, din cauza unei ”profunde îngrijorări” faţă de noua lege a securităţii pe care China a impus-o fostei colonii britanice, urmând astfel exemplul Canadei, Regatului Unit şi Australiei, relatează AFP şi Reuters.
”Adoptarea de către China a noii legi privind securitatea naţională a erodat principiile statului de drept” şi ”a încălcat angajamentele pe care China şi le-a luat faţă de comunitatea internaţională”, a denunţat ministrul neozeelandez de Externe Winston Peters.
Această suspendare, care riscă să provoace furia Beijingului, cel mai important partener comercial al Noii Zeelande, este justificată, deoarece ”Noua Zeelandă nu mai poate să aibă încredere în independenţa sistemului judiciar de la Hong Kong faţă de China”, a precizat ministrul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Dacă China arată în viitor că aderă la principiul «o ţară, două sisteme», am putea reanaliza această decizie”, a declarat ministrul.
El a anunţat că Wellingtonul urmează să consolideze restricţiile cu privire la exportul de material militar către Hong Kong şi şi-a avertizat cetăţenii cu privire la călătoria în fosta colonie britanică.
Trei dintre partenerii Noii Zeelande în cadrul alianţei serviciilor de informaţii ”Five Eyes” - Canada, regatul Unit şi Australia - şi-au suspendat, de asemenea, tratatele de extrădare cu Hong Kongul, iar Statele Unite au anunţat că vor să facă acelaşi lucru. Washingtonul a pus capăt tratamentului preferenţial care a contribuit la transformarea acestui teritoriu semiautonom într-un pol financiar mondial.
Legea securităţii este condierată de către criticii săi drept o erodare a libertăţilor civile şi a drepturilor omului în acest centru financiar chinez semiautonom.
Beijingul consideră controversata nouă lege a securităţii, adoptată luna aceasta, indispensabilă în reinstaurarea ordinii la Hong Kong, în urma unor manifestaţii antiguvernamentale pătate de violenţe anul trecut.
Ambasada Chinei în Noua Zeelandă a denunţat, într-un comunicat postat pe site, o încălcare a legislaţiei internaţionale şi un amestec flagrant în afacerile interne chineze.
”Partea chineză şi-a exprimat îngrijorarea puternică şi opoziţia fermă”, se arată în comunicat.
Relaţiile chinezo-neozeelandeze s-au tensionat recent, după ce Wellingotnul a susţinut participarea Taiwanului la o reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe tema pandemiei covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...