Cadavrele a nouă migranţi au fost găsite în urma naufragiului ambarcaţiunii în care se aflau pe râul Drina, frontiera naturală între Serbia şi Bosnia, a anunţat Protecţia Civilă a Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Echipa de căutare şi salvare pe apă şi scafandri au găsit cadavrele a nouă migranţi, a căror ambarcaţiune s-a răsturnat (joi) dimineaţa) pe Drina, la nivelul oraşului Bratunac”, a anunţat joi, într-un comunicat Protecţia Civilă.

”Alte persoane sunt căutate”, a precizat ea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La bordul ambarcaţiunii se aflau cel puţin 25 de migranţi, a anunţat poliţia sârbă.

Serbia, care se învecinează cu patru state membre ale Uniunii Europene (UE), este una dintre principalele ţări de tranzit pe ”ruta din Balcani”, folosită de migranţi care vor să ajungă în UE.

Poliţia sârbă de frontieră a fost informată joi de către ”autorităţile de frontieră bosniace şi de către un locuitor că, pe timpul nopţii (de miercuri spre joi), o ambarcaţiune cu migranţi s-a răsturnat în timp ce încerca să traverseze râul Drina din Serbia”, a anunţat poliţia sârbă citându-l într-un comunicat pe ministrul sârb de Interne Ivica Dacic.

Poliţia a găsit 18 persoane - inclusiv trei copii - care au reuşit să ajungă la mal, în timp ce salvatori şi poliţişti căutau în zonă persoane date dispărute.

Serbia a semnat în iunie un acord cu Agenţia europeană de pază a frontierei Frontex în vederea unei consolidări a ”cooperării operaţionale” între UE şi această ţară don Balcani.

Această regiune este un punct de tranzit al migranţilor care vor să ajungă în Europa de Vest.

Aproape 100.000 de migranţi au folosit ”ruta din Balcani” în 2023, în scădere de la 144.000 în 2022, potrivit Frontex.

Agenţia a întregistrat anul trecut peste 20.000 de minori neînsoţiţi pe această rută.

Câteva zeci de migranţi au murit în ultimii ani încercând să traverse Drina, un râu mare care este frontiera naturală între Serbia şi Bosnia.

Peste un milion de migranţi din ţări asiatice şi africane au traversat Serbia începând din 2015, o mare parte dintre aceştia în 2015, în timpul unui val de refugiaţi din Orientul Mijlociu, potrivit Guvernului sârb.

Poliţia sârbă a înregistrat în perioada ianuarie-iunie 2024 10.400 de intrări ilegale în Serbia, o scădere cu aproapr 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Este vorba mai ales depre cetăţeni sirieni, afgani, turci, marocani şi pakistanezi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.