Un nou schimb de ostatici ai Hamas şi deţinuţi palestinieni este prevăzut duminică, în a treia zi a unui armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza, după primele două schimburi de acest fel, relatează AFP.
În paralel, camioane cu ajutoare umanitare continuă să intre - cu sutele - în Fâşia Gaza, asediată şi devastată de şapte săptămâni de bombardamente israeliene intensive, ca represalii faţă de atacul sângeros al Hamas din Israel de la 7 octombrie.
În total, Hamas a predat vineri şi sâmbătă Comitetului Internţaional al Crucii Roşii (CICR) 41 de ostatici israelieni şi străini deţinuţi la Gaza, în timp ce Israelul a eliberat 78 de deţinuţi palestinieni.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acordul încheiat miercuri sub egida Qatarului, cu sprijinul Statelor Unite şi Egiptului, prevede un schimb de 50 de ostatici ai Hamas şi 150 de deţinuţi palestinieni în cele patru zile ale acestui armistiţiu, care poate fi prelungit.
Guvernul israelian a anunţat sâmbătă seara că dispune de lista persoanelor răpite care urmează să fie eliberate duminică, însă nu le-a dezvăluit identitatea, nunărul şi nici ora prevăzută în vederea predării lor CICR.
”RĂZBOI PSIHOLOGIC”
Eliberările de sâmbătă au fost întârziate timp de multe ore, după ce Hamasul a acuzat israelul de faptul că nu respectă prevederile acordului, însă situaţia s-a deblocat.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Doron Spielman, a evocat o ”tactică a tragerii de timp” a Hamas, într-un ”război psihologic”.
Hamasul a eliberat într-un final 17 persoane sâmbătă seara târziu.
Brigăzile Ezzedin al-Qasam, braţul armat al mişcării islamiste, au difuzat o înregistrare video în care apar cei 13 israelieni şi patru thailandezi care urcă în vehicule cu tracţiune integrală ale CICR, cu puţin timp înainte de miezul nopţii de sâmbătă spre duminică.
O tânără cu o gleznă bandajată şi care mergea în cârje a fost lungită pe o targă într-un vehicul.
Toate persoanele eliberate au sosit în Israel la puţin timp după aceea, prin Egipt.
Între ostaticii elioberaţi sâmbătă se află Maya Regev (21 ani), răpită împreună cu fratele ei în vârstă de 18 ani în timp ce încercau să fugă de la o petrecere rave, Tribe of Nova, atacată de combatanţi Hamas la 7 octombrie în zori.
O înregistrare video publicată pe reţele de socializare o surprindea pe tânără şi pe fatele ei legaţi fedeleş în spatele unui pick-up.
”Sunt foarte fericită că Maya se află pe punctul de a ni se alătura. Însă am sufletul zdrobit pentru că fiul meu Itay este în continuare prizonierul Hamas la Gaza”, a declarat mama lor, Mirit, într-un comunicat publicat de către Forumul Familiilor Ostaticilor.
În total, 270 de persoane au fost ucise de Hamas în atacul de la Tribe of Nova, care a devenit unul dintre simbolurile masacrului de la 7 octombrie în Israel.
Maya Regev este prima dintre participantele la această petrecere care este eliberată.
”BUCURIE URIAŞĂ”
O israeliano-irlandeză în vârstă de nouă ani, Emily, face parte din grupul celor 17 persoane eliberate sâmbătă, a anunţat premierul irlandez Leo Varadkar, evocând ”o zi de bucurie uriaşă şi uşurare”.
Toţi ostaticii eliberaţi sâmbătă s-au reunit cu familiile lor, iar o singură persoană a fost spitalizată, potrivit armatei israeliene.
La Tel Aviv, zeci de mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă seara, în Piaţa Ostaticilor.
”Scotaeţi-i din infern”, scria pe o banderolă.
Sâmbătă seara târziu, israelul a anunţat că a eliberat un al doilea grup de 39 de deţinuţi palestinieni - femei şi tineri în vârstă de până la 19 ani, ca în ajun.
În Cisiordania ocupată, convoiae de maşini cu steaguri ale unor diverse mişcări palestiniene, Hamas în frunte, au defilat pe străzi, escortând un autobuz al Crucii Roşii care-i transporta pe deţinuţii eliberaţi.
La Ierusalimul de Est, sărbătoarea a fost mai discretă. Membri ai forţelor de securitate israeliene, care purtau căşti şi arme, erau extrem de numeroşi în casa lui Israa Jaabis, în vârstă de 39 de ani, cea mai deţinută deţinută de pe listă.
Ea a fost condamnată la 11 ani de închsoare cu privire la detonarea unei butelii de gaze naturale, pe care o transporta în portbagajul maşinii, la un baraj, în 2015, rănind un poliţist.
Fotografia sa în tribunalul israelian, ridicându-şi degetele atrofiate, şi faţa în pate arsă este agitată cu regularitate la manifestaţii sau pentru a arăta suferinţele deţinuţilor palestinieni.
”Îmi este ruşine să vorbesc despre bucurie în timp ce toată Palestina este rănită”, a declarat ea unor jurnalişti în salonul familiei, în cartierul Jabal Moukkaber, alături de fiul său Moatassem (13 ani).
”Ei trebuie să elibereze pe toată lumea”, a pledat ea.
CONVOI UMANITAR
Acordul armistiţiului prevede intrarea de ajutoare umanitare şi de carburant în Fâşia Gaza, supusă unui ”asediu complet” de către Israel de la 7 octombrie.
Aceste încărcături - a cărei intrare din Egipt este supusă unei unde verzi israeliene - sosesc în ultimele săptămâni cu pipeta.
În total 248 de camioane încărcate cu ajutoare umanitare au intrat sâmbătă în Fâşia Gaza, dintre care 61 au livrat apă, alimente şi material medical în nordul enclavei, potrivit ONU.
Armata israeliană consideră treimea din nordul Fâşiei Gaza zonă de război.
Ea a ordonat populaţiei să plece şi împiedică pe oricine să revină.
În pofida acestui avertisment, mii de locuitori deplasaţi au profitat de pauza în lupte pentru a încerca să se întoarcă acasă, în nord.
Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, şapte dintre aceste persoane au fost rănite sâmbătă în tiruri israeliene.
Şase palestinieni au fost ucişi sâmbătă în mai multe incidente cu armata israeliană în Cisiordania.
Spitalele din sudul Fâşiei Gaza au continuat să primească, sâmbătă, numeroşi răniţi evacuaţi din nord.
Însă, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii al Hamas, Ashraf al-Qidreh, ”ei nu mai au nici capacitate de a primi şi nici echipament” pentru a face faţă acestui aflux.
Peste jumătate dintre locuinţele din enclavă au fost avariate sau distruse, potrivit ONU, iar 1,7 milioane de persoane au fost deplasate din totalul de 2,4 milioane de locuitori,
Potrivit autorităţilor israeliene, 1.200 de persoane, marea majoritate civili, au fost ucise în atacul Hamas de la 7 octombrie, iar 240 de persoane au fost luate ostatice.
Ca represalii, israelul a promis să ”aneantizeze” Hamasul, clasat drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Euroeană (UE) şi Israel, bombardând fără întrerupere enclava palestiniană şi lansând la 27 octombrie o ofensivă terestră, până la actualul armistiţiu.
În Fâşia Gaza, 14.854 de persoane, inclsuiv 6.150 de copii şi tinerin în vârstă de până la 18 ani, au fost ucise în atacuri israeliene, potrivit Gvernului Hamas.
Statul Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a avertizat că războiul nu s-a terminat.
”Vom reîncepe să atacăm Fâşia Gaza imediat ce se termină armistiţiul”, a anunţat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...