Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, sâmbătă, că nu poate exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus, punând sub semnul întrebării o parte esenţială a unei propuneri de armistiţiu pe care preşedintele american Joe Biden a declarat că Israelul însuşi a făcut-o, relatează AP.
Biden a declarat vineri că Israelul a propus un acord care implică un armistiţiu iniţial de şase săptămâni, cu o retragere militară parţială a Israelului şi eliberarea unor ostatici, în timp ce cele două părţi negociază "o încetare permanentă a ostilităţilor".
Cu toate acestea, Netanyahu a declarat sâmbătă că orice noţiune că Israelul ar accepta o încetare permanentă a focului înainte de "distrugerea capacităţilor militare şi de guvernare ale Hamas" este "un lucru care nu se poate face".
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Negocierile de pace s-au împotmolit de câteva luni, Israelul cerând eliberarea tuturor ostaticilor şi distrugerea Hamas, în timp ce Hamas cere o încetare permanentă a focului, retragerea forţelor israeliene şi eliberarea a numeroşi prizonieri palestinieni.
Hamas a declarat vineri că este pregătită să se implice "în mod pozitiv şi constructiv", dar unul dintre oficialii de rang înalt ai grupării, Mahmoud Mardawi, a declarat într-un interviu acordat televiziunii din Qatar că nu a primit încă detaliile propunerii. "Nu se poate ajunge la niciun acord înainte de a fi îndeplinită cererea de retragere a armatei de ocupaţie şi de încetare a focului", a spus el. Hamas îşi menţine angajamentul de a distruge Israelul.
Războiul a început la 7 octombrie, când luptători ai grupării palestiniene islamiste au pătruns în sudul Israelului dinspre Gaza, ucigând peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi luând peste 250 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.
Apoi, campania terestră şi aeriană a Israelului în Gaza a lăsat teritoriul în ruine, a dus la o foamete generalizată şi s-a soldat cu peste 36.000 de morţi, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, care spun că majoritatea celor decedaţi sunt civili.
Luna trecută, Netanyahu a sfidat apelurile liderilor mondiali trimiţând trupele israeliene în Rafah, ultimul loc din micuţa şi aglomerată Gaza în care nu intraseră încă în forţă, strămutând peste un milion de palestinieni care se adăposteau acolo.
Israelul a declarat că Rafah, la graniţa cu Egiptul, este ultimul bastion al Hamas în Gaza şi că această campanie de distrugere a grupării nu va putea avea succes până când nu va intra în oraş.
Miercuri, consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Netanyahu, Tzachi Hanegbi, a declarat că se aşteaptă ca războiul din Gaza să continue cel puţin până la sfârşitul anului 2024.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.