Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, în timp ce un protest uriaş avea loc la Tel Aviv, că a vorbit la telefon cu familiile celor şase ostatici ale căror corpuri au fost recuperate din Gaza în weekend şi şi-a cerut „iertare” pentru că nu au fost aduşi acasă în viaţă, dar cu toate acestea a negat că ar avea vreo responsabilitate personală în această tragedie, relatează SkyNews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Simt o tristeţe profundă, regret cu adevărat faptul că nu i-am adus înapoi”, a spus Benjamin Netanyahu.  „Am fost aproape, dar nu am reuşit”, a spus premierul israelian referindu-se la operaţiunea care fusese destinată să salveze ostaticii.

El a spus că gruparea militantă Hamas va „plăti un preţ foarte mare” pentru „masacrarea” poporului israelian.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Netanyahu a negat însă o „responsabilitate personală” pentru moartea ostaticilor, din cauza insistenţei Israelului de a păstra controlul asupra coridorului strategic Philadelphi din Gaza. „S-a întâmplat pentru că Hamas nu vrea un acord”, a punctat el, răspunzând unei întrebări.

El a spus că nu se va cădea într-o „capcană” care nu-i va aduce înapoi pe ostatici, dar va „crea probleme strategice uriaşe”.

Liderul israelian a declarat că obiectivele Israelului sunt eradicarea Hamas, aducerea înapoi a ostaticilor rămaşi, obţinerea garanţiei că Fâşia Gaza „nu mai reprezintă o ameninţare la adresa Israelului”, astfel încât persoanele care locuiesc în nordul Israelului să se poată întoarce la casele lor.

CORIDORUL PHILADELPHI, ESENŢIAL PENTRU NETANYAHU

Netanyahu a explicat că Israelul „trebuie să deţină controlul” asupra coridorului Philadelphi, o fâşie îngustă de pământ care se întinde de-a lungul graniţei sudice a Fâşiei Gaza cu Egiptul până la Marea Mediterană. Demonstrând situaţia cu ajutorul unor diagrame şi explicând o parte din istoria coridorului strategic, prim-ministrul a declarat că acesta „va determina întregul viitor” al Israelului şi că are o importanţă extraordinară pentru israelieni.

El l-a descris drept „linia vieţii Hamas”.

„Axa răului are nevoie de coridorul Philadelphi”, a declarat prim-ministrul, sugerând că, fără controlul israelian asupra terenului, grupul militant ar putea continua să atace Israelul.

Netanyahu a precizat că Israelul şi-a exprimat „clar” poziţia cu privire la coridor în timpul negocierilor pentru un armistiţiu, dar susţine că Hamas „nu va ceda” în această privinţă.

Netanyahu a mai declarat, în legătură cu negocierile, că personal, este „flexibil”, dar că există anumite lucruri asupra Israelul „nu va face compromisuri”. El a acuzat Hamas că foloseşte „tactici” pentru a face Israelul să „cedeze” în faţa cererilor sale.

„Ei vor să ne despartă, vor să ne dărâme. Ei se bazează pe o ruptură internă. Ei cred că majoritatea israelienilor vor urma acest lucru şi se înşeală”, a spus el, după ce în debutul conferinţei sale de presă făcuse un apel la unitate.

Netanyahu a mai afirmat că este „ca un urs” în negocierile referitoare la ostatici şi că lucrează „24 de ore din 24, 7 zile din 7” la un acord pentru a permite eliberarea lor. A mărturisit că doarme doar câteva ore pe noapte. „Caut orice cale, orice posibilitate pentru a-i aduce înapoi acasă” pe ostatici, a susţinut el.

„Mă lupt pentru asta (pentru a-i aduce înapoi în viaţă pe ostatici - n.r.) cu tot ce pot”, a dat asigurări Netanyahu. „Nu am de gând să critic familiile îndoliate care cred altceva, pentru că am fost ca un urs”, a afirmat el.

PREMIERUL ISRAELIAN RESPINGE CRITICILE LUI BIDEN

Pe de altă parte, premierul israelian a respins criticile preşedintelui american Joe Biden, care declarase anterior că Netanyahu nu face suficient pentru a cădea la un acord cu Hamas. „Nu cred că preşedintele Biden sau cineva serios în privinţa păcii" ar face presiuni asupra Israelului pentru a accepta cererile Hamas după uciderea celor şase ostatici din Gaza, a declarat el. „Aceşti criminali au executat şase dintre ostaticii noştri, i-au împuşcat în ceafă. Acum, după asta, ni se cere să dăm dovadă de seriozitate? Ni se cere să facem concesii? Ce mesaj i se trimite Hamas? Îi spune să ucidă mai mulţi ostatici, să ucidă mai mulţi ostatici. Veţi obţine mai multe concesii. Presiunea internaţională trebuie îndreptată către aceşti ucigaşi”, a declarat Netanyahu, exprimându-se în engleză.

El a punctat că sfârşitul războiului va veni atunci când Hamas nu va mai conduce Gaza.

El a respins astfel apelurile de a-şi atenua refuzul de a retrage trupele din zona de frontieră din sudul Fâşiei Gazei ca preţ pentru un acord de încetare a focului, afirmând că este vital ca Israelul să controleze o cale de salvare cheie pentru Hamas.

Problema aşa-numitului coridor Philadelphi, aflat la extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul, a fost un punct de blocaj major în eforturile de a obţine un acord pentru oprirea luptelor din Gaza şi predarea ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas.

Hamas a respins orice prezenţă israeliană, în timp ce Netanyahu a insistat că Israelul nu va abandona coridorul, unde trupele israeliene au descoperit zeci de tuneluri despre care spun că au fost folosite pentru a introduce ilegal arme şi muniţii în Gaza. „Hamas insistă din acest motiv ca să nu fim acolo şi, din acest motiv, eu insist să fim acolo”, a spus el.

Poziţia lui Netanyahu cu privire la negocieri, care continuă de săptămâni întregi fără a da semne de progres, a frustrat aliaţii, inclusiv Statele Unite, şi a adâncit ruptura cu propriul ministru al apărării, Yoav Gallant.

Luni, sute de oameni îndoliaţi au împânzit din nou străzile Ierusalimului cerând un acord pentru întoarcerea ostaticilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.