Premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat cu preşedintele american Joe Biden despre progresul negocierilor pentru un acord de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor din Gaza, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Prim-ministrul a discutat cu preşedintele american despre progresele înregistrate în negocierile pentru eliberarea ostaticilor noştri şi l-a informat cu privire la mandatul pe care l-a dat echipei de negociere de la Doha pentru a avansa cu eliberarea ostaticilor noştri”, a declarat biroul lui Netanyahu într-un comunicat referitor la convorbirea de duminică.

„Prim-ministrul a dorit să mulţumească preşedintelui american (Joe) Biden şi viitorului preşedinte Donald Trump pentru cooperarea lor pentru misiunea sfântă”, precizează comunicatul. 

Cu o zi înainte, sâmbătă, Netanyahu îl primise pe trimisul lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff. Imediat după aceea, Netanyahu a trimis în Qatar o delegaţie la nivel înalt, din care face parte şeful agenţiei israeliene de informaţii Mossad, pentru a „avansa” în negocierile pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza.

Casa Albă a declarat că Biden şi Netanyahu au discutat despre negocierile de la Doha, negocieri care au loc pe baza propunerii pe care preşedintele american a prezentat-o în luna mai. Biden a cerut încă o dată o încetare imediată a focului în Gaza, întoarcerea ostaticilor şi creşterea ajutorului umanitar în enclavă.

Biden a vorbit, de asemenea, cu Netanyahu despre „circumstanţele regionale fundamental schimbate” în urma încetării focului în Liban în noiembrie anul trecut, prăbuşirea regimului fostului preşedinte sirian Bashar al-Assad în luna următoare şi poziţia slăbită a Iranului în regiune, a declarat Casa Albă.

Este prima convorbire anunţată public între Biden şi Netanyahu din octombrie 2024 şi are loc în timp ce premierul israelian a convocat doi critici importanţi ai propunerii lui Biden privind acordul de încetare a focului la reuniuni pentru a discuta despre un potenţial acord.

Ministrul finanţelor, Bezalel Smotrich, şi ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, au respins anterior propunerea de pace prezentată de Biden în luna mai a anului trecut, care ar fi asociat eliberarea ostaticilor cu o „încetare a focului deplină şi completă”. Ambii miniştri au respins ideea unei încetări imediate a focului şi au cerut ca luptele să continue până când Hamas va fi distrus şi toţi ostaticii vor fi eliberaţi. Miniştrii de extremă dreapta au ameninţat anterior că vor demisiona şi vor răsturna coaliţia guvernamentală a lui Netanyahu, dacă acesta acceptă propunerea lui Biden.

Întâlnirile de duminică cu membrii cabinetului israelian au loc în timp ce negociatorii israelieni şi-au exprimat „optimismul prudent” faţă de discuţiile care au loc la Doha în acest weekend, la care participă o delegaţie israeliană la nivel înalt, din care face parte inclusiv şeful Mossad, David Barnea.

NETANYAHU SUB PRESIUNE

Netanyahu, care s-a întâlnit sâmbătă cu noul emisar al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, se confruntă cu presiuni atât din partea actualei, cât şi a viitoarei administraţii americane pentru a ajunge la un acord.

Săptămâna trecută, Witkoff a prezentat progresele înregistrate în cadrul discuţiilor de la Doha şi şi-a exprimat optimismul cu privire la obţinerea de progrese până la învestirea lui Trump, la 20 ianuarie, deşi un înalt oficial al administraţiei a declarat că discuţiile rămân dificile.

Trump însuşi a declarat că va fi „un iad” în Orientul Mijlociu dacă ostaticii nu sunt eliberaţi până la învestirea sa în funcţie. Noul său consilier pentru securitate naţională, Mike Waltz, a declarat duminică pentru ABC că doreşte să vadă un anumit tip de acord înainte de învestire. Waltz a mai spus că Hamas este „complet izolat” şi trebuie „să intre într-un anumit tip de acord”.

Administraţia Biden a declarat duminică mai devreme că încă lucrează pentru a asigura un acord privind ostaticii înainte ca preşedintele să plece din funcţie. Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat pentru CNN că, deşi ajungerea la un acord până la 20 ianuarie este „posibilă”, el „nu poate face nicio predicţie”.

„Suntem foarte, foarte aproape şi, cu toate acestea, a fi foarte aproape înseamnă că suntem departe, pentru că până când nu treci linia de sosire, nu suntem acolo”, a declarat Sullivan.

El a precizat că Brett McGurk, consilierul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, se află în continuare la Doha, „punând la punct cu mediatorii ultimele detalii ale unui text care va fi prezentat ambelor părţi”.

Într-un interviu acordat CBS în decembrie şi difuzat duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că, atunci când se va ajunge la un acord, acesta va fi „pe baza a ceea ce a prezentat preşedintele Biden”.

Între timp, apropiaţii prim-ministrului israelian au subliniat angajamentul acestuia de a obţine un acord. Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu, Omer Dostri, a declarat pentru canalul israelian Channel 14 că guvernul depune „toate eforturile” pentru a ajunge la un acord, dar că sunt „progrese lente”.

„În cele din urmă, depinde de Hamas”, a declarat el duminică, respingând vocile critice care susţin că Netanyahu nu doreşte un acord. „Particip la diverse discuţii şi pot să vă spun că prim-ministrul lucrează la acest lucru 24 de ore din 24, 7 zile din 7, poartă discuţii până noaptea târziu, conversaţii cu liderii”, a spus el. „Când aud tot felul de surse spunând că prim-ministrul nu vrea să ne aducem ostaticii acasă, vă spun, asta mă sfâşie. Prim-ministrul vrea o înţelegere”, a dat asigurări Dostri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.