Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi, în conferinţa de presă comună cu omologul britanic Rishi Sunak, că ţara sa se luptă cu o "axă a răului" condusă de Iran, preluând o expresie folosită cândva de fostul preşedinte american George W. Bush. La rândul său, premierul Rishi Sunak, care a aterizat la Tel Aviv la câteva ore după plecarea preşedintelui SUA Joe Biden, a împrumutat o frază asociată cu Winston Churchill, promiţând să fie alături de Israel "în cel mai întunecat moment al său", după atacul devastator de la 7 octombrie al Hamas, care a ucis 1.400 de israelieni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Hamas sunt noii nazişti, noul ISIS, şi trebuie să luptăm împotriva lor împreună", a declarat Netanyahu în timpul conferinţei de presă susţinute alături de premierul britanic. El a adăugat că este "bătălia întregii lumi civilizate", iar de partea cealaltă se află "o axă a răului, condusă de Iran", care include şi Hezbollah, relatează CNN.

Israelul s-a angajat într-un "război lung" şi are nevoie de "sprijinul continuu" al Marii Britanii, a spus Benjamin Netanyahu.

Marea Britanie a sprijinit "dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat, la rândul său, premierul Rishi Sunak,

Sunak, care a aterizat la Tel Aviv la câteva ore după plecarea preşedintelui Joe Biden, a împrumutat o frază asociată cu Churchill, promiţând să fie alături de Israel "în cel mai întunecat moment al său".

"Mai presus de toate, mă aflu aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu poporul israelian. Aţi suferit un act de terorism de nedescris, oribil şi vreau să ştiţi că Regatul Unit şi eu suntem alături de voi", a declarat Sunak reporterilor israelieni după aterizare, potrivit Reuters.

Mai târziu, apărând alături de premierul Benjamin Netanyahu, el a spus: "Ştiu că vă luaţi toate măsurile de precauţie pentru a evita rănirea civililor, în contrast direct cu teroriştii din Hamas, care caută să pună civilii în pericol".

El însă şi-a adăugat vocea la apelurile pentru ca ajutorul umanitar să fie permis în Gaza. "Susţinem în mod absolut dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul internaţional, de a urmări Hamas, de a lua înapoi ostaticii, de a descuraja noi incursiuni şi de a consolida securitatea dumneavoastră (a Israelului) pe termen lung", a spus Sunak, adresându-se lui Netanyahu. El a adăugat: "Recunoaştem, de asemenea, că poporul palestinian este şi el victimă a Hamas şi de aceea salut decizia dumneavoastră de ieri (miercuri - n.r.) de a vă asigura că rutele spre Gaza vor fi deschise pentru ca ajutorul umanitar să intre".

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak s-a întâlnit joi şi cu preşedintele israelian Isaac Herzog, la Ierusalim.

Potrivit Downing Street, Sunak "şi-a exprimat condoleanţele personale pentru pierderile îngrozitoare de vieţi omeneşti din Israel ca urmare a terorismului Hamas" şi "a reiterat faptul că Marea Britanie este solidară cu Israelul şi crede cu tărie în dreptul ţării la autoapărare, în conformitate cu dreptul internaţional".

Sunak şi Herzog "au căzut de acord asupra importanţei de a obţine sprijin umanitar urgent pentru palestinienii obişnuiţi din Gaza care suferă şi ei", a precizat comunicatul.

Sunak "i-a transmis recunoştinţa sa preşedintelui Herzog pentru sprijinul pe care Israelul l-a oferit cetăţenilor britanici prinşi în atacuri, inclusiv familiilor celor care au fost luaţi ostatici", se mai arată în comunicat. "Liderii au convenit să continue să lucreze neobosit pentru a asigura eliberarea lor", dar totodată "au subliniat necesitatea imperativă de a evita o nouă escaladare a violenţei în regiune" şi "au convenit să continue să lucreze împreună în acest scop", menţionează comunicatul Downing Street.

În timp ce premierul britanic se afla în Israel, ministrul britanic de externe James Cleverly este şi el într-un turneu în regiune pentru a se întâlni cu liderii din Egipt, Turcia şi Qatar şi pentru a "ajuta la prevenirea răspândirii conflictului în regiune", a anunţat miercuri Ministerul britanic de Externe. Cleverly va discuta despre deschiderea punctului de trecere Rafah şi despre asigurarea eliberării ostaticilor luaţi de Hamas.

"Nu este în interesul nimănui - nici al israelienilor, nici al palestinienilor şi nici al întregului Orient Mijlociu - ca alţii să fie atraşi în acest conflict", a declarat Cleverly. "Mă întâlnesc cu omologii din statele influente din regiune pentru a face presiuni pentru calm şi stabilitate, pentru a facilita accesul umanitar în Gaza şi pentru a lucra împreună pentru a asigura eliberarea ostaticilor", a precizat şeful diplomaţiei de la Londra. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.