Statele Unite au salutat „un pas înainte” şi discuţii „foarte pozitive şi constructive” la finalul reuniunii rare de sâmbătă privind programul nuclear iranian, după ameninţările preşedintelui Donald Trump de a recurge la o operaţiune militară în lipsa unui compromis, relatează AFP.
Discuţiile conduse de emisarul lui Donald Trump, Steve Witkoff, au făcut „un pas înainte către un acord reciproc satisfăcător”, a adăugat Casa Albă într-un comunicat.
La bordul avionului prezidenţial Air Force One, Trump a calificat aceste prime discuţii drept „OK”, refuzând să spună mai multe până la finalizarea lor.
După un scurt schimb de opinii cu Witkoff în timpul discuţiilor indirecte din capitala Omanului, Muscat, ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat că dialogul va fi reluat „sâmbăta viitoare”, la 19 aprilie.
„Partea americană a declarat, de asemenea, că acordul dorit este unul la care se poate ajunge cât mai curând posibil, dar acest lucru nu va fi uşor şi va necesita voinţa ambelor părţi”, a declarat el pentru televiziunea de stat iraniană.
„La întâlnire, cred că ne-am apropiat foarte mult de o bază de negociere (...). Nici noi, nici cealaltă parte nu dorim negocieri inutile, discuţii de dragul discuţiilor, o pierdere de timp şi negocieri care trenează”, a adăugat el.
Discuţiile s-au desfăşurat într-o „atmosferă cordială”, potrivit ministrului omanez de externe, Badr al-Boussaïdi, care a acţionat ca mediator în timpul schimburilor.
Într-un comunicat, diplomaţia iraniană a salutat „o atmosferă constructivă bazată pe respect reciproc”, adăugând că Araghchi şi Witkoff au avut un schimb direct de „câteva minute”.
Adversari din 1979, Teheranul şi Washingtonul încearcă să ajungă la un nou acord nuclear, după aşa-numitul acord internaţional JCOPA din 2015, din care Donald Trump s-a retras unilateral în timpul primului său mandat în 2018.
Araghchi a declarat că urmăreşte „un acord corect şi onorabil bazat pe egalitate”.
Slăbit de eşecurile provocate de Israel aliaţilor săi, Hezbollah în Liban şi Hamas în Gaza, Iranul încearcă să obţină ridicarea sancţiunilor care îi distrug economia.
Donald Trump a adoptat o politică de „presiune maximă” împotriva Republicii Islamice şi a impus noi sancţiuni care vizează programul său nuclear şi sectorul său petrolier. El a creat o surpriză anunţând luni că aceste discuţii vor avea loc, după săptămâni de dispute verbale între două ţări care au întrerupt relaţiile diplomatice în urmă cu 45 de ani.
Timp de aproape 20 de ani, Statele Unite au încercat să pună capăt programului nuclear iranian, pe care îl acuză că are scopuri militare, deşi Teheranul neagă acest lucru.
Witkoff, aflat vineri într-o vizită în Rusia, a declarat pentru Wall Street Journal că „militarizarea capacităţii nucleare a Teheranului” este o „linie roşie” pentru Washington.
„Poziţia noastră începe cu dezmembrarea programului vostru. Aceasta este poziţia noastră astăzi. Acest lucru nu înseamnă că, la limită, nu vom găsi alte modalităţi de a încerca să ajungem la un compromis”, a spus el.
În ciuda acestui dialog, preşedintele Trump nu a exclus miercuri posibilitatea „foarte reală” a unei intervenţii militare dacă nu se ajunge la un acord cu Iranul.
„Dacă va trebui să folosim forţa, vom folosi forţa. Israelul va fi în mod evident foarte implicat”, a avertizat Trump, un susţinător ferm al premierului israelian Benjamin Netanyahu, care de ani de zile evocă spectrul unui atac asupra programului nuclear iranian, pe care îl descrie drept o ameninţare existenţială la adresa statului evreu.
„Vreau ca Iranul să fie o ţară minunată, mare şi fericită. Dar nu poate avea arme nucleare”, a avertizat vineri Trump.
După retragerea Washingtonului din JCPOA în 2015 şi reintroducerea sancţiunilor americane împotriva sa, Republica Islamică Iran s-a distanţat de acordul internaţional (Iran, Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Regatul Unit şi Germania).
Iranul şi-a crescut nivelul de îmbogăţire a uraniului la 60%, cu mult peste limita de 3,67% impusă de acord, apropiindu-se de pragul de 90% necesar pentru fabricarea unei bombe atomice.
Pentru Karim Bitar, conferenţiar la Sciences Po Paris, „singura şi unica prioritate este supravieţuirea regimului şi, în mod ideal, obţinerea unui respiro, a unei scutiri de sancţiuni, pentru a relansa economia, deoarece regimul a devenit destul de nepopular”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.