Negocieri politice se intensifică duminică în Israel, cu câteva zile înainte de expirarea unui termen-cheie în vederea formării unei coaliţii guvernamentale care ar putea marca sfârşitul erei Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria ţării, relatează AFP.
În urma conflictului armat cu mişcarea islamistă palestniană armată Hamas, la 21 mai, liderul opoziţiei Yaïr Lapid şi-a intensificat negocierile cu partidele într-o încercare de a forma un nou Guvern, în urma alegerilor legislative din martie.
Mandatul pe care Lapid l-a primit la începutul lui mai de la preşedintele israelian Reuven Rivlin expiră miercuri, la ora locală 23.59 (şi ora României).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Liderul Partidului Yesh Atid (”Există un viitor”, centru) a fost însărcinat să formeze Guvermul în urma eşecului premierului în exerciţiu Netanyahu, judecat cu privire la corupţie într-o serie de dosare, de a obţine susţinerea numărului necesar de deputaţi.
După săptămâni marcate de războiul de 11 zile dintre armata israeliană şi Hamas, la putere în Fâşia Gaza, în urma unor tensiuni în Ierusalimul de Est şi unor ciocniri şi revolte în oraşe arabe din Israel, ideea unui ”guvern de uniune naţională” revine în prim-plan.
”A venit timpul unui nou Guvern (...). Este vorba despre o oportunitate istorică de a sparge barierele care împart socitatea israeiană, de a uni religioşii şi laicii, dreapta şi centrul”, subliniază Lapid.
UN ”PUCI”?
Pentru a forma un guvern de uniune, Lapid este necesar să obţină susţinerea a 61 dintre cei 120 de deputaţi din Knesset, Parlamentul israelian.
El mizează pe spirijinul stângii, a centrului şi a două formaţiuni de dreapta - în total 51 de deputaţi -, lucru care explică sprintul final în încercarea de a convinge Partidul Yamina (dreapta radicală) al lui Naftali Bennett, care deţine şapte mandate, şi deputaţii arabi să-l susţină.
Tabăra lui Bennett se reuneşte duminică.
Un acord între Lapid şi Bennett l-ar împinge către ieşire pe Netanyahu, care se află la putere de 15 ani.
Benjamin Netanyahu l-a înfrânt pe Shimon Peres, în urmă cu 25 de ani, la 29 mai 1996, şi a fost premier din 1996 în 1999 şi din 2009 încoace.
”Zarurile au fost aruncate. Până în ultimul moment, un nor de îndoială va plana asupra oricărui semn de revoluţie”, scrie în ediţia de duminică Yediot Aharonot, cel mai vândut ziar israelian, care se aşteaptă ca Naftali Bennett să intre în coaliţia împotriva lui Netanyahu.
Cotidianul gratuit de drepta Israel Hayom denunţă, în schimb, o tentativă de ”puci”, cu scopul de a pune capăt erei Netanyahu, susţinut de către ”reprezentanţi ai Hamasului”, un atac indirect la adresa formaţiunii arabe israeliene Raam (islamist) a lui Mansour Abbas, care deţine patru mandate de deputaţi şi care ar putea susţine coaliţia lui Lapid.
”50/50”
După organizarea a patru rânduri de alegeri în mai puţin de doi ani, care nu au reuşit să departajeze între Benjamin Netanyahu şi rivalii săi, opoziţia este ”mai aproape ca niciodată” de a-l înlătura de la putere, consideră Gayil Talshir, o profesoară de ştiinţe politice la Universitatea ebraică din Ierusalim.
"Netanyahu se află într-o situaţie disperată (...). Acum, că vede că s-ar putea anunţa o coaliţie a schimbării în această (duminică) seara sau mâine (luni), el urmează să revină la asalt”, cu scopul de a încerca să-l convingă pe Bennett, eventual pe Gideon Saar, liderul Partidului ”Noua speranţă” (dreapta) să nu se alăture coaliţiei lui Lapid şi să provoace, astfel, eşecul acestuia din urmă, apreciază Talshir.
”Netanyahu a încercat să obţină profit din escaladarea militară” cu Hamasul, pentru a pune în dificultate ideea unui ”Guvern al schimbării”, susţinut de către deputai arabi, şi a ”exercitat presiuni imense asupra lui Naftali Bennett să se alăture taberei dreptei”, declară AFP analista Dahlia Scheindlin.
Însă ”Naftali Bennett a ajuns la concluzia că Netanyahu este la putere de prea mult timp şi că este distras de problemele cu justiţia pe care le are”, declară ea, estimând la ”50-50” şansele ca blocul schimbării să-l dea jos de la putere pe Netanyahu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...