Un tribunal rus a examinat miercuri trei plângeri depuse de către Aleksei Navalnîi împotriva administraţiei penitenicare, o audiere la care opozantul politic rus încarcerat a participat prin videoconferinţă, părând într-o formă bună, la o lună după ce a ieşit din greva foamei, relatează AFP.
Încarcerat în ianuarie, la întoarcerea în Rusia din Germania, unde a fost îngrijit după ce a fost otrăvit cu noviciok, o otrăvire de care acuză Kremlinul, activistul anticorupţie a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă din 2014, denunţat drept un proces ”fabricat”.
Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, ispăşeşte această pedeapsă în regiunea Vladimir, la 100 de kilometri est e Moscova, unde a făcut, în aprilie, 24 de zile de greva foamei, pentru a denunţa condiţiile de detenţie din colonia penitenciară, care are reputaţia uneia dintre cele mai dure din Rusia.
Plângerile examinate miercuri vizează refuzul administraţiei penitenciare a acestei colonii de a-i da cărţi pe care i le-au trimis apropiaţi - inclusiv un exemplar al Coranului, pe care opozantul spune că vrea să-l studieze -, cu privire la cenzurarea ziarelor pe care le primeşte şi cu privire la plasarea sa pe o lista a deţinuţilor înclinaţi să evadeze.
”Este o situaţie bizară”, a denunţat Navalnîi, care purta o haină închisă la culoare, zâmbind, cu o faţă slăbită, în interveţia sa prin videoconferinţă la Tribunalul Petuşki, în regiunea Vladimir.
”Mi-ar plăcea să mi se dea cărţile care mi-au fost trimise”, a insistat el.
Aşezat, cu umerii încovoiaţi, opozantul, vizat în ultimii ani de mai multe anchete penale şi un obişnuit al audierilor, nu a adoptat, de această dată, o poziţie combativă, vorbind liniştit, potrivit unei jurnaliste AFP.
El a spus că a primit Coranul abia după ce a fost transferat într-un spital penitenciar, în aprilie, din cauza grevei foamei, în care este deţinut în continuare.
Opozantul s-a plâns, de asemenea, de faptul că mai multe articole din ziarele pe care le primea la precedentul loc de detenţie, au fost ”decupate cu foarfeca”.
”Eu nu sunt împotriva faptului să mi se citească scrisorile. Dar ce de să se decupeze articole din ziar?”, şi-a exprimat el nemulţumirea.
Navalnîi s-a plâns şi de plasarea sa pe lista persoanelor înclinate dă evadeze, după ce i-a acuzat, în aprilie, pe paznicii închisorii coloniei penitenciare în care era deţinut înainte de spitalizare, de faptul că îl trezeau de mai multe ori pe noapte - din cauza acestui pretext -, un tratament pe care l-a catalogat drept ”tortură prin privare de somn”.
”Nu există date obiective care să confirme că aş pregăti vreo evadare. Este o decizie absurdă”, a denunţat el.
De la arestarea opozantului, autorităţile au lansat dezmembrarea mişcării sale, iar mai multe cadre ale acesteia au fugit în străinătate.
Justiţia rusă examinează în prezent o cerere a parchetului de clasare a organizaţiilor opozantului drept ”extremiste”, în timp ce Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat miercuri în a treia lectură un proeict de lege care interzice membrilor mişcărilor calificate drept ”extremiste” să fie aleşi deputaţi - interzicându-le astfel să candideze în alegerile legislative prevăzute în septembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...