Ambasadorii statelor membre NATO se reunesc vineri de urgenţă, după ce Donald Trump a anunţat joi retragerea din Tratatul ”Cer deschis” (Open Sky), care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armamentului ţărilor semnatare, acuzând Rusia de încălcarea acestuia, alimentând astfel noi tensiuni între Washington şi Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Statele membre NATO sunt semnatare ale Tratatului ”Cer deschis”.

Reuniunea a fost convocată vineri după-amiaza, în vederea analizării consecinţelor deciziei anunţate de către preşedintele american Donald Trump.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acesta este al treilea acord internaţional din care şeful statului hotărăşte să retragă Statele Unite, după  Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, pe care l-a denunţat în 2018, şi Tratatul INF privind rachete terestre cu rază medie de acţiune, abandonat în 2019.

”Rusia nu a respectat acest tratat”, a declarat Trump presei în grădina Casei Albe. ”Deci, atât timp cât ei nu-l respectă, noi ne vom retrage”, a adăugat el, confirmând astfel informaţii dezvăluite de cotidianul The New York Times (NYT).

Trump nu a închis, însă, uşa unei renegocieri a acestui tratat, semnat de 34 de ţări şi care a intrat în vigoare în 2002.

”Eu nu cred că ceea ce se va întâmpla este că ne vom retrage, iar ei vor reveni şi vor cere să negocieze un acord”, a declarat Trump.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a precizat într-un comunicat că Washingtonul urmează să-i informeze în mod oficial pe semnatarii tratatului cu privire la decizia lor vineri, ceea ce deschide o perioadă de şase luni înaintea retragerii definitive a Statelor Unite din acest acord.

MOSCOVA DENUNŢĂ

Moscova a deplâns decizia americană.

”Retragerea Statelor Unite din acest tratat înseamnă nu doar aplicarea unei lovituri fundamentului securităţii europene, ci şi instrumentelor securităţii militare existente şi intereselor esenţiale ale securităţii aliaţilor înşişi ai Statelor Unite”, a declarat adjunctul ministrului rus de externe Aleksandr Gruşko, citat de agenţiile ruse de presă.

”Nimic nu împiredică să se continue să se discute despre aceste probleme tehnice pe care Statele Unite le prezintă azi drept nişte pretinse încălcări din partea Rusiei”, a adăugat el

Gruşko a acuzat Washingtonul de faptul că a sabotat ”instrumentul care a servit intersele menţinerii păcii şi securităţii în Europa în ultimii 20 de ani”.

Între încălcările denunţate de Washington, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, a citat o interdicţie impusă avioanelor aliate de a se apropia la mai puţin de 500 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad, situată între Lituania şi Polonia, şi de a depăşi cu zece kilometri frontiera dintre Rusia şi Georgia.

”Noi ne îndeplinim obligaţiile prevpzute de tratat, însă în această perioadă de concurenţă între marile puteri, încercăm să obţinem acorduri care să fie în folosul tuturor părţilor şi ca toţi semnatarii să-şi respecte obligaţiile”, a subliniat, într-o congerinţă de presă, Jonathan Hoffman.

ÎNTÂLNIRE

Emisarul american însărcinat cu negocieri în dosarul controlului  armamentului a anunţat, la rândul său, că se întâlneşte în curând cu omologul său rus, adjunctul ministrului de Externe Serghei Riabkov, pentru a discuta despre includerea Chinei în viitoare negocieri de dezarmare, o veche cerere a administraţiei Trump.

Data nu a fost stabilită, însă ”noi am decis deja locul”, a precizat el.

Administraţia preşedintelui Donald Trump nu şi-a luat, pentru moment, niciun angajament în vederea unei prelungiri a Tratatului ruso-american New START, încheiat în 2010, care expiră la începutul lui 2021 şi care este cosiderat ultimul acord nuclear aflat încă în vigoare, care opreşte arsenalele nucleare ale celor două ţări sub vârful atins în timpul Războiului Rece.

Opoziţia democrată a denunţat ”o palmă aplicată aliaţilor noştri din Europa”.

”Această decizie ne slăbeşte securitatea naţională, izolează Statele Unite, pentru că tratatul va continua fără noi şi abandonează un instrument util în supravegherea Rusiei”, subliniază într-un comunicat comun doi influenţi aleşi însărcinaţi cu bugetul Apărării, Adam Smith şi Jim Cooper.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.