Biroul procurorului special însărcinat cu ancheta rusă Robert Mueller îl acuză pe fostul director de campanie a lui Donald Trump Paul Manafort de infracţiuni repetate şi deliberate şi cere, într-un document judiciar publicat sâmbătă, să fie condamnat la o pedeapsă exemplară, scrie presa americană.
Paul Manafort a pledat vinovat de două capete de acuzare în cadrul unei înţelegeri în vederea reducerii sentinţei şi urmează să îşi afle pedeapsa la 13 martie.
Biroul lui Mueller nu cere, în acest memorandum, adresat judecătoarei însărcinate cu cazul, o pedeapsă anume, ci subliniază gravitatea infracţiunilor pe care acesta le-a comis, inclusiv după ce a fost inculpat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Manafort a comis o serie de delicte, timp de un deceniu, până în toamna lui 2018”, se arată în document.
El ”a ales în mod repetat şi deliberat să încalce legea”, se arată în memorandum, în care sunt enumerate frauda fiscală, spălarea de bani, obstrucţionarea justiţiei, frauda bancară şi încălcarea unei legi care reglementează activitatea de lobby.
”Faptele sale penale au fost îndrăzneţe” şi au continuat chiar şi după ce a fost inculpat, printr-o tentativă de intimidare a martorilor.
Manafort a minţit de asemenea poliţia federală (FBI), procuratura şi justiţia, continuă procurorii.
”Comportamentul lui Manafort, după ce a pledat vinovat, este pertinent pentru sentinţa sa. El reflectă o persistenţă în a comite delicte şi o absenţă a remuşcării”, se arată în memoriu.
Documentul, datat vineri, era aşteptat vineri seara, însă a fost făcut public abia sâmbătă.
Numeroase pasaje din document au fost cenzurate înainte de a fi făcut public.
În concluzie, procurorul special o îndeamnă pe judecătoare ”să ţină cont de gravitatea acestui comportament”, pentru ca pedeapsa cu închisoarea ”să-l decurajeze pe Manafort în mod expres şi pe toţi cei care, în general, ar vrea să comită delicte asemănătoare”.
Manafort a fost de acord să colaboreze cu anchetatorii, însă este acuzat că minţit, după ce a încheiat o înţelegere în acest sens, cu privire la contacte pe care le-a avut în 2016 şi 2017 cu Konstantin Kilimnik, un fost asociat cu legături cu serivcii de informaţii de la Moscova.
Aceste minciuni par că urmează să înăsprească pedeapsa de maximum zece ani de închisoare care figura iniţial în înţelegerea prin care pleda vinovat în schimbul reducerii sentinţei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...