Moţiunea în vederea destituirii preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol cu privire la tentativa eşuată a acestuia de a impune legea marţială a eşuat, anunţă sâmbătă preşedintele Parlamentului sud-coreean, în timp ce aproximativ 150.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa sediului Parlamentului pentru a-i cere să plece de la putere, relatează AFP.
Cel puţin 200 de voturi dintre cele 300 ale parlamentarilor erau necesare în vederea destituirii preedintelui.
Partidul Poporului (PPP, conservator) al lui Yoon Suk Yeol dispune de 108 mandate în Parlament, iar partidele de opoziţie de 192.
Imagini din timpul sesiunii parlamentare transmise în direct i-au arătat pe deputaţii din cadrul PPP părăsind sala înainte de vot, în timp ce aproape 150.000 de manifestanţi erau adunaţi în faţa sediului Legislativului pentru a cere plecarea lui Yoon, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.
Poliţia estima că aproximativ 149.000 de persoane participau la adunare la ora (locală) 17.30 (10.30, ora României), în timp ce organizatorii au anunţat că participau un milion de persoane, potrivit Yonhap.
Yoon Suk Yeol a uimit Coreea de Sud marţi seara, când a anunţat impunerea legii marţiale, o măsură fără precedent de la lovitura de stat a dictatorului Chun Doo-hwan în 1980, şi a trimis armata în Parlament, cu scopul de a-l reduce la tăcere.
În condiţii rocamboleşti, 190 de deputaţi au reuşit să ţină o şedinţă de urgenţă în cursul nopţii, în timp ce asstenţii lor blocau cu mobilier intrările în hemiciclu pentru a-i împiedica pe militari înarmaţi să intre.
Aceşti deputaţi au votat în unanimitate împotriva legii marţiale şi l-au obligat astfel pe nepopularul preşedinte conservator să ridice legea marţială după şase ore.
Într-o alocuţiune televizată către naţiune - de nici două minute -, Yoon, în vârstă de 63 de ani, a anunţat sâmbătă domineaţa că încredinţează formaţiunii sale sarcina să ia ”măsuri în vederea stabilizării situaţiei politice, inclusiv cu privire la mandatul” său.
”Nu voi fugi de responsabilităţile mele legale şi politice în privinţa declarării legii marţiale”, a adăugat el.
El şi-a explicat lovitura în forţă prin ”disperarea în calitate de preşedinte”, în contextul în care Parlamentul, dominat larg de opoziţie, îi torpila practic toate iniţiativele.
”Am cauzat anxietate şi neplăceri publicului. Îmi cer scuze sincer”, a conchis el, după care s-a înclinat adânc în faţa telespectatorilor.
Foarte scurta sa alocuţiune nu a calmat deloc animozitatea generală împotriva sa.
Liderul PPP, Han Dong-hoon, a anunţat imediat că o ”demisie anticipată a preşedintelui este inevitabilă”, exercitarea normală a funcţiei fiind, în opinia sa, ”imposibilă în aceste circumstanţe”.
Însă, în urma unei reuniuni, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o majoritate a deputaţilor partidului a reafirmat linia oficială potrivit căreia vor face moţiunea de destituire să eşueze, în contextul în care Han a cerut ”suspendarea rapidă” a lui Yoon.
”Se pare că partidul aflat la putere a decis să se opună destituirii prin vot, cu condiţia ca preşedintele să-i cedeze controlul”, a declarat AFP un cercetător de la Humanitas College al Universităţii Kyung Hee, Chae Jin-won.
”Problema principală este că, recunoscând că preşedintele a comis acte condamnabile şi că este un infractor, ei nu vor pur şi simplă să-i dea puterea lui Lee Jae-myung”, liderul Partidului Democrat, principala fomaţiune din opoziţie, potrivit lui Chae.
”În prezent, cel mai mare risc în Coreea de Sud este existenţa însăşi a preşedintelui. Singurele soluţii sunt o demisie imediată (...) sau o plecare anticipată prin destituire”, declara, la rândul său, Lee Jae-myung, după alocuţiunea preşedintelui.
Această declaraţie ”nu face decât să exacerbeze sentimentul de trădare şi de furie al cetăţenilor”, a adăugat el.
Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă după-amiaza în faţa sediului Parlamentului, în aşteptarea rezultatului votului.
”Populaţia nu-l va ierta”, a declarat AFP un pensionar, Lee Wan-pyo, în vârstă de 63 de ani, care a văzut alocuţiunea preşedintelui în principala gară din Seul.
Coreea de Sud ”trebuie să împiedice ca asemenea evenimente să se repete”, cere Jeon Yeon-ho, în vârstă de 19 ani.
O adunare în favoarea lui Yoon a avut loc sâmbătă după-amiaza în Piaţa centrală Gwanghwamun.
Manifestanţi au agitat afişe cu mesajul ”Arestaţi-l pe Lee Jae-myung”, iar alţii agitau steaguri americane.
De teama unei lovituri în forţă nocturnă a preşedintelui - care nu a mai apărut în public de miercuri -, deputaţi din opoziţie au stat toată noaptea în Parlament.
Autobuze şi alte vehicule au fost parcate pe esplanade în jurul sediului Parlamentului, pentru a împiedica eventuale elicoptere ale Forţelor Speciale să aterizeze.
În alocuţiunea sa de sâmbătă dimineaţa, Yoon a dat asigurări că ”nu va exista nicodată a doua lege marţială”.
În afara procedurii de destituire, Yoon Suk Yeol este vizat de o anchetă a poliţiei cu privire la ”rebeliune”, o infracţiune care se pedepseşte teoretic cu pedeapsa capitală, dar care nu a mai fost pusă în aplicare din 1997.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...