Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, venit în Rusia pentru a ”sparge gheaţa” cu Vladimir Putin, a depus eforturi să găsească un teren de înţelegere în dosare concrete precum Siria, în pofida a numeroase dezacorduri persistente, relatează AFP.
Vizita secretarului de Stat american la Soci, la Marea Neagră, unde a fost primit de către preşedintele rus Vladimir Putin după trei ore de discuţii aprinse cu omologul său rus Seghei Lavrov, constituie întâlnirea la cel mai înalt nivel între reprezentanţi ai celor două puteri rivale de la summitul de la Helsinki din iulie.
LIVE: Sec. Pompeo meets with President Putin. https://t.co/8u8r1Sh518
— NBC News (@NBCNews) May 14, 2019
Tonul conciliant al preşedintelui american Donald Trump faţă de liderul de la Kremlin a şocat, atunci, clasa politică americană.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Noi am spus în mai multe rânduri că am vrea să restabilim relaţii complete”, a dat asigurări preşedintele rus la începutul întâlnirii.
”Anumite domenii de cooperare sunt excelente, cu privire la Coreea de Nord, Afganistan şi lupta împotriva terorismului”, a subliniat la rândul său Pompeo.
”Acestea sunt lucruri asupra cărora ne putem baza”, a apreciat el.
Înainte să urce în avion, şeful diplomaţiei americane a subliniat asupra dosarelor în care Moscova şi Washingtonul ar putea să avanseze împreună, şi anume în conflictul sirian, soldat cu peste 370.000 de morţi din 2011, care a obligat să fugă milioane de persoane şi a fragmentat ţara.
În opinia sa, cele două ţări au de-acum ”o idee comună despre punctele de blocaj” ale soluţiei politice şi pot ”coopera cu privire la modul deblocării”.
Kremlinul nu a evocat, în ceea ce-l priveşte, vreun acord concret, anunţând simplu că Războiul din Siria a fost evocat de cei doi.
Mike Pompeo a subliniat totodată că Moscova şi Washingtonul au ”aceleaşi obiective” în dosarul nuclear nord-coreean, în pofida faptului că întâlnirea călduroasă între Putin şi Kim Jong Un de la sfârşitul lui aprilie a contrastat cu fiascoul summitului de la Hanoi cu Donald Trump, în februarie.
INGERINŢE ”INACCEPTABILE”
Începând cu Venezuela şi până la tratatul dezarmării, lista dezacordurilor rămâne foarte lungă între cele două puteri rivale, iar niciun progres nu a fost anunţat marţi.
Însă Casa Albă speră ca sfârşitul anchetei procurorului special Robert Mueller - care a conchis, în urmă cu două luni, că a avut loc un amestec rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016, dar nu şi o complicitate între echipa de campanie a candidatului Trump şi Rusia - va permite să se dea pagina acestor relaţii glaciale.
Subiectul, care a afectat grav prima parte a mandatului lui Donald Trump şi i-a blocat promisiunea din campanie a unei apropieri faţă de Kremlin, a condus la discuţii foarte aprinse între Pompeo şi Lavrov.
Secretary Pompeo meets with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov in Sochi, Russia. pic.twitter.com/azoe3zzV6V
— The Hill (@thehill) May 14, 2019
”Îngerinţele în alegerile americane sunt inacceptabile”, a tunat Pompeo, care a acuzat, la sfârşitul lui aprilie, că Moscova ar continua să se amestece în Statele Unite de decenii.
Dacă Rusia s-ar amesteca în alegerile prezidenţiale americane din 2020, ”acest lucru ne-ar agrava şi mai mult relaţia, noi nu vom tolera acest lucru”, a ameninţat secretarulde Stat, cerând Moscovei să ”demonstreze că acest tip de activităţi aparţin trecutului”.
”Faptele arată că cei care cei care escaladează acest subiect nu au probe”, i-a replicat sec Lavrov.
ÎNTÂLNIRE ÎN JAPONIA?
Vladimir Putin a ales să concentreze asupra veştilor bune. El a salutat o anchetă ”destul de obiectivă”, întrucât a conchis asupra unei lipse a complicităţii, fără să menţioneze faptul că raportul a stabilit un amestec în alegerile americane din 2016, ceea ce Rusia a dezminţit mereu.
În timpul întâlnirii, cu uşile închise, subiectul ”nu a fost abordat”, tot aşa cum nu a fost abordat punctul tensiunilor din ultimele săptămâni - Venezuela, potrivit unui consilier de la Kremlin, Iuri Uşakov, care a apreciat că întâlnirea ”nu a fost rea”.
Reţinând voinţa ambelor părţi de a ”asana relaţiile”, el a precizat că Pompeo a evocat interesul lui Trump cu privire la o întâlnire în marja summitului G20, la sfârşitul lui iunie, în japonia. ”Noi suntem pregătiţi de orice contact”, a spus Uşakov.
Mike Pompeo pare că a evitat anumite subiecte care deranjează în întâlnirea lui Vladimir Putin, însă s-a contrazis cu Lavrov pe tema crizei politice din Venezuela.
Pompeo a cerut Rusiei să înceteze să-l mai susţină pe preşedintee venezuelean Nicolas Maduro.
”Democraţia nu se stabileşte cu forţa”, i-a replicat Lavorv.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...