Rusia este pregătită să favorizeze un dialog în vederea scăderii tensiunilor în estul Mării Mediterane, în centrul cărora se află frontiere maritime şi resurse energetice, a subliniat marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, într-o vizită în Cipru, relatează AFP.
Mai multe ţări din regiune, mai ales Grecia şi Turcia, se sfâşie - replici dure, manevre militare şi nave militare trimise în zonă - pe tema delimitării frontierelor maritime şi proprietăţii unor zăcăminte de hidrocarburi.
Ciprul, un stat membru al Uniunii Europene (UE), se află în primul rând. Zona sa economică exclusivă (ZEE) nu este recunoscută de către Turcia, care efectuează prospecţiuni în interiorul acesteia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Rusia ar considera orice nouă escaladare inacceptabilă şi îndeamnă toate părţile să-şi rezolve conflictele doar pe cale diplomatică, în baza dreptului internaţional”, a declarat Lavrov la Nicosia.
”Noi suntem pregătiţi să oferim un ajutor în vederea purtării acestui dialog, dacă toate părţile cer acest lucru”, a anunţat el.
Grecia şi Ciprul, susţinute de Franţa, acuză Turcia de încălcarea dreptului internaţional. Ankara consideră, la rândul său, că are drepturi asuipra ”platoului său continental”.
Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să prezideze, joi, în Corsica, un summit al unui număr de şapte ţări din sudul UE - Forumul Med-7 -, în cadrul căruia vor fi abordate aceste tensiuni.
La Nicosia, unde se află cu ocazia marcării a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale între Rusia şi Cipru, Serghei Lavrov a criticat atitudinea americană în acest dosar.
Washingtonul, un actor ”extern” faţă de regiune, ”încearcă mai degrabă să provoace disensiuni şi să contribuie la conflicte, decât la soluţii paşnice”, a apreciat el.
”Este o realitate tristă”, a subliniat ministrul rus de Externe, care a fost primit de către preşedintele cipriot Nicos Anastasiades.
Lavrov nu a dezvoltat aceste declaraţii, însă ele au loc în urma unei ridicări parţiale de către Washington a unui embargo vechi de 30 de ani impus vânzării de armament către Cipru.
Potrivit unor informaţii de presă, ambasadoarea americană la Nicosia Judith Garber a îndemnat, în schimb, autorităţile de pe insulă să-şi închidă porţile navelor miliare ruse, care fac escală aici pentru a se aproviziona şi a permite echipajelor să se odihnească.
Într-un interviu acordat AFP vineri, Anastasiades a respins, însă această idee.
Ciprul, ca ţară mică, trebuie să menţină”relaţii excelente cu toţi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat preşedintele cipriot.
Aceste nave ”sunt în continuare binevenite, atât timp cât nu se servesc de porţile noastre pentru a ne ataca vecinii”, a precizat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...