Rusia a denunţat marţi o ”escaladare a tensiunilor militare” după ce Statele Unite au anunţat primul lor test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece, o consecinţă a sfârşitului Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Regretăm toate acestea. Statele Unite iau în mod flagrant calea unei escaladări a tensiunilor militare, însă noi nu vom ceda provocării”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe SergheiRiabkov, citat de agenţiile ruse.

Potrivit lui Riabkov, ”termenul extrem de strâns” la care Statele Unite au procedat, cu succes, la acest test al unei noi rachete, după sfârşitul Tratatului INF, demonstrează că Washingtonul a pregătit de mult timp moartea acestui test semnat de cele două ţări.

”Într-un timp atât de scurt este aproape imposibil să efectuezi asemenea teste, doar dacă nu sunt pregătite dinainte. Este vorba despre o confirmare vizibilă a faptului că Washingtonul se pregătea (...) de mult timp să se retragă din tratat”, a adăugat el.

După şase luni de dialog al surzilor, Rusia şi Statele Unite au luat act, la începutul lui august, de sfârşitul tratatului de interzicere a armamentului nuclear cu rază intermediară de acţiune (INF), care abolea - doar în cele două ţări - rachete terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Semnat la sfârşitul Războiului Rece, în 1997, acest text a pus capăt crizei rachetelor în Europa, declanşată de desfăşurarea unor rachete sovietice cu focoase nucleare de tip SS20.

Documentul a fost denunţat de Donald Trump la 1 februarie, iar apoi de Moscova, a doua zi. Cele două ţări s-au acuzat reciproc de faptul că încalcă tratatul.

La începutul lui august. preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat din nou Washingtonul la un ”dialog serios” pe tema dezarmării nuclare, pentru ”a evita haosul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.