Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, s-a întâlnit joi, la Skopje, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în marja reuniunii anuale a OSCE, aşa cum a procedat şi ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg. Gestul lor vine în contradicţie cu atitudinea afişată de alţi omologi din UE. Ucraina şi multe alte state occidentale aliate, inclusiv România, au boicotat discursul şefului diplomaţiei de la Moscova, delegaţiile ieşind din sală.
„Politica noastră externă se bazează pe interesul naţional şi nu acceptăm nicio presiune externă. De aceea, în perioada următoare, vom coopera cu Rusia în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie în acelaşi mod în care am făcut-o şi până acum”, a reconfirmat, joi, pe Facebook, şeful diplomaţiei de la Budapesta, care publică şi o fotografie în care dă mâna cu Serghei Lavrov.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În urma discuţiilor purtate cu omologul său rus, ministrul Szijjarto a declarat că menţinerea cooperării bilaterale în anumite domenii rămâne un interes naţional şi a dat două exemple de dată recentă:
„Noaptea trecută am finalizat lucrările la peretele de fundaţie de la Paks, ceea ce înseamnă că am construit 2,7 kilometri de perete de fundaţie cu o viteză record, astfel încât rămâne un obiectiv realist ca noile unităţi ale centralei nucleare de la Paks să intre în producţie până la începutul anilor 2030. De asemenea, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze şi petrol, colegul nostru Serghei Lavrov ne-a asigurat că Rusia şi companiile ruseşti vor implementa şi respecta pe deplin contractele încheiate cu noi. Toate livrările sunt în grafic şi vor rămâne aşa”, a arătat Peter Szijjarto, referindu-se la proiectul comun cu Moscova de construire a unei centrale nucleare în sudul Ungariei.
„Serghei Lavrov m-a asigurat că, în pofida măsurii ostile a Bulgariei, Gazprom va livra gaze Ungariei conform contractului şi graficului” - a mai spus Szijjarto, citat de MTI. „Astfel (…) aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei este garantată în continuare, în pofida taxelor suplimentare impuse de bulgari asupra gazului care urmează să fie livrat în Ungaria, Serbia şi Macedonia de Nord prin Bulgaria”, a declarat ministrul.
CITEȘTE ȘI Ungaria reclamă Bulgaria la Comisia Europeană din cauza unei taxe impuse pentru tranzitul gazelor ruseştiBulgaria a introdus luna trecută o nouă taxă de tranzit de 10 euro pe MWh pentru gazul rusesc, provocând critici puternice din partea Ungariei şi Serbiei, care fac importuri din Rusia prin gazoducte ce traversează teritoriul Bulgariei. Ungaria, care primeşte cea mai mare parte a gazului de care are nevoie din Rusia prin intermediul gazoductului Turkstream, a declarat că taxa ar pune în pericol siguranţa aprovizionării cu energie atât în Ungaria, cât şi în Serbia.
În timp ce ţările din Europa de Vest au renunţat la gazul rusesc, Ungaria, ţară fără ieşire la mare, a primit cel puţin 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia, în cadrul unui acord pe termen lung semnat în 2021, în principal prin Bulgaria şi Serbia.
Ca urmare, Ungaria a cerut Comisiei Europene să lanseze o procedură de infringement împotriva Bulgariei în legătură cu noua taxă pe care Sofia a impus-o pentru tranzitul transportului de gaze ruseşti. Ungaria consideră că noua taxă bulgară contravine normelor UE privind piaţa internă şi uniunea vamală şi solicită executivului UE să ceară Bulgariei să suspende taxa până la finalizarea procedurii.
În discuţia sa bilaterală cu Serghei Lavrov, Peter Szijjarto a abordat joi şi tema Ucraina. Conform MTI, el l-a informat pe omologul său rus că Ungaria rămâne angajată în favoarea păcii în Ucraina. „Pentru noi este important ca în zona noastră să înceteze zgomotul armelor şi să înceapă în sfârşit tratativele de pace (…) Ungaria se pronunţă în toate organizaţiile internaţionale pentru menţinerea canalelor de comunicare, pentru încetarea cât mai grabnică a focului şi pentru începerea tratativelor de pace”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Budapesta.
Ungaria, care a condamnat alături de UE agresiunea teritorială rusă, a obţinut dispense în ceea ce priveşte sancţiunile blocului european la adresa Moscovei din cauza dependenţei sale energetice mari de Rusia. Ungaria importă din Rusia cea mai mare parte a gazului şi petrolului de care are nevoie. Recent, a semnalat că se va împotrivi unei eventuale decizii de începere de a negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, decizie recomandată de Comisia Europeană şi pentru care este nevoie de aprobarea unanimă a liderilor UE. Decizia este aşteptată la summitul UE de luna viitoare.
Ucraina şi mai multe ţări UE, între care Polonia şi ţările baltice, au boicotat joi discursul ministrului Lavrov de la ministeriala OSCE.
CITEȘTE ȘI Estonia, Letonia, Lituania şi Ucraina boicotează reuniunea OSCE de la Skopje, din cauza participării lui Serghei Lavrov. ”Locul lui Serghei Lavrov este într-un Tribunal Special, nu la masa OSCE”, denunţă şeful diplomaţiei estone Margus TsahknaMinistrul român al afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a participat la reuniunea OSCE de la Skopje doar la cina informală de miercuri seara, unde ministrul rus de externe nu a fost prezent. Ministrul român de externe nu a participat la reuniunea formală a Consiliului Ministerial al OSCE de la Skopje, unde a fost prezent ministrul rus de externe. România a fost reprezentată la sesiunea formală a reuniunii ministeriale de la Skopje de către ambasadorul României la OSCE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...