Ministrul moldovean al energiei a anunţat vineri că se va întâlni săptămâna viitoare la Sankt Petersburg cu compania rusă Gazprom pentru a asigura aprovizionarea stabilă cu energie electrică după loviturile ruseşti asupra sistemului energetic din Ucraina vecină, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Victor Parlicov a declarat că loviturile sistematice asupra reţelei energetice a Ucrainei riscă să lase Moldova fără ceea ce a devenit o sursă fiabilă de energie electrică.

Moldova primeşte cea mai mare parte a energiei sale electrice de la o centrală termică situată în Transnistria, care are nevoie de livrări de gaze pentru a funcţiona.

„Atacurile cu rachete din Ucraina decuplează practic ţara de la o reţea comună Ucraina-Moldova. Liniile şi staţiile de transformare sunt scoase din funcţiune”, a explicat Parlicov la Jurnal TV. „Înţeleg că această vizită la Sankt Petersburg este sensibilă - o vizită în Federaţia Rusă, o ţară agresoare în cazul Ucrainei -, dar acestea sunt opţiunile: ori mergi şi discuţi, ori nu mergi şi nu discuţi”, a explicat el.

Atacurile ruseşti au vizat sistematic reţeaua electrică a Ucrainei timp de luni de zile, iar Moscova a declanşat duminică cel mai mare atac aerian din ultimele aproape trei luni, provocând întreruperi de curent.

Preşedinta proeuropeană a Moldovei, Maia Sandu, a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi, în ultimii ani, ţara s-a orientat către furnizorii europeni de gaze. Însă gazul rusesc, pompat prin Ucraina, alimentează centrala termică din Transnistria, care produce cea mai mare parte din energia utilizată în restul Moldovei.

În cazul în care Ucraina îşi pune în aplicare planul de a pune capăt tranzitului rusesc, gazul pentru această centrală ar trebui să treacă prin Turcia, Bulgaria şi România.

Gazprom ar putea, de asemenea, să furnizeze gaze pentru părţi ale Moldovei aflate sub controlul guvernului central.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.