Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, se află luni în vizită la Minsk şi, deşi este conştient că deplasarea sa în Belarus, statul aliat al Rusiei, va fi criticată, spune că scopul vizitei este de a menţine "canalele de comunicare deschise".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Evident, mulţi mă vor ataca pentru această vizită, dar poziţia noastră este clară: canalele de comunicare trebuie să fie menţinute deschise. Dacă nu am fi făcut acest lucru, nu aş fi putut transmite mesajul unui apel la pace", a scris pe Facebook Péter Szijjártó.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Fără canale de comunicare nu pot exista negocieri, fără negocieri nu poate exista pace”, a scris şeful diplomaţiei de la Budapesta, care urma să aibă şi o conferinţă de presă comună cu omologul de la Minsk, Serghei Aleinik. „Ungaria este de partea păcii”, adaugă Szijjártó.

„Războiul din Ucraina se înrăutăţeşte şi tot mai mulţi oameni mor din cauza luptelor. Acum trebuie salvate vieţi, iar singurul mod de a face acest lucru este prin pace. Ungaria se aşteaptă ca toţi membrii comunităţii internaţionale să acţioneze în interesul păcii cât mai curând posibil şi să evite orice măsuri care riscă să prelungească sau să agraveze războiul. Aceasta este poziţia de pace pe care o voi adopta în discuţiile mele de astăzi de la Minsk”, a precizat şeful diplomaţiei ungare.

Vizita lui Szijjártó în capitala Belarusului are loc în contextul în care un grup de 35 de ţări, printre care SUA, Germania şi Australia, dar şi România au cerut ca sportivilor ruşi şi belaruşi să le fie interzisă participarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Între timp, agenţia de ştiri belarusă de stat Belta a anunţat că ţara va găzdui trei exerciţii ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianţă dominată de Rusia şi formată din foste state sovietice, scrie The Guardian.

Pe de altă parte, vizita lui Szijjarto la Minsk intervine în condiţiile în care săptămâna viitoare se împlineşte un an de la invazia rusă în Ucraina, declanşată la 24 februarie 2022. Moscova s-a folosit de teritoriul Belarusului, cu acordul Minskului, pentru a intra cu trupe în nordul Ucrainei, în încercarea, în cele din urmă eşuată, de a cuceri capitala Kiev.

De asemenea, vizita lui Szijjarto vine pe fondul discuţiilor tot mai intense ale unei reluări iminente a ofensivei ruse, inclusiv asupra Kievului şi beneficiind de sprijinul Belarusului.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat în repetate rânduri că Ungaria vrea să rămână în afara războiului, deşi o Ucraină independentă şi suverană este în interesul naţional al Ungariei. Orban a îndemnat în repetate rânduri la încetarea focului şi la discuţii de pace şi a declarat că Ungaria nu va trimite arme în Ucraina. El a fost un critic vocal al sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, spunând că acestea dăunează economiilor europene. Deşi uneori a ameninţat că îşi va exercita dreptul de veto pentru sancţiunile UE, Budapesta a susţinut măsurile decise până acum, pentru că s-a folosit de această ameninţare doar ca o pârghie pentru a negocia deblocarea fondurilor europene reţinute de Bruxelles din cauza problemelor Ungariei în a respecta condiţiile statului de drept impuse de Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a declarat că Ungaria "încearcă să salveze tot ce se poate salva din cooperarea economică cu Rusia", în condiţiile în care Budapesta este dependentă de gazul şi de petrolul rusesc şi are un contract cu Rosatom pentru o centrală nucleară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.